• Δελτία Τύπου

    H αρχαιοκαπηλία στη μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»


    Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει τη Δευτέρα 28/5 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD με ένα ακόμη επεισόδιο για την αρχαιοκαπηλία, με επίκεντρο τις μεγάλες υποθέσεις που συγκλόνισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα.

    Μέσα από τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στα Κουφονήσια, την Κομοτηνή και το Λονδίνο, το νέο επεισόδιο της εκπομπής καταγράφει τη λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων τη δεκαετία του ‘50 και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιοκάπηλοι διοχέτευαν τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στην παράνομη παγκόσμια αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί «O Θησαυρός της Κέρου», του ακατοίκητου νησιού απέναντι από τα Κουφονήσια, τον οποίο οι αρχαιοκάπηλοι έσκαβαν ανενόχλητοι για περίπου μία δεκαετία, μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες επίσημες αρχαιολογικές ανασκαφές. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του καθηγητή αρχαιολογίας και ιδρυτή του Κέντρου Ερευνών Παράνομων Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Λόρδου Κόλιν Ρένφριου, ο οποίος έφτασε από τους πρώτους στο νησί για νόμιμες ανασκαφές τη δεκαετία του ‘60. Σήμερα, τα περισσότερα κυκλαδικά ειδώλια της Κέρου κοσμούν μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, ενώ ένα μέρος του θησαυρού που διασώθηκε χάρη στις ενέργειες ιδιωτών, εκτίθεται στο Κυκλαδικό Μουσείο.

    Στην εκπομπή παρουσιάζονται, επίσης, οι μεγάλοι Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές του διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, που σύλησαν αναρίθμητους τάφους ανά την Ελλάδα και ξεπούλησαν αρχαιοελληνικά έργα. Παράλληλα, η δημοσιογραφική έρευνα της «Μηχανής του Χρόνου» «ρίχνει φως» στις μεθόδους λαθρανασκαφών σε διάφορα μέρη της χώρας, οι οποίες συντέλεσαν στην καταστροφή πολλών αρχαιολογικών χώρων και στις πρακτικές νομιμοποίησης αρχαίων κλοπιμαίων, πριν αυτά αγοραστούν από μουσεία ή συλλέκτες.
    Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Χρίστος Βασιλόπουλος συναντήθηκε με τον Ελληνοαμερικανό βοηθό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Μάθιου Μπογδάνο, ο οποίος αφηγήθηκε τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε, ως αντισυνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών, να εντοπίσει και να επαναπατρίσει χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες από το λεηλατημένο μουσείο του Ιράκ. Ο ίδιος δίνει επίσης στην κάμερα της εκπομπής στοιχεία για τις τακτικές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της αρχαιοκαπηλίας και «ανοίγει τα χαρτιά του» για τις περιπετειώδεις συλλήψεις εμπόρων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ.

    Στην εκπομπή μιλούν επίσης: ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ντούμας, ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Γλασκώβης Δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σάφολκ Ντέιβιντ Γκιλ, η δικηγόρος Ειρήνη Σταματούδη, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης, ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και οι δημοσιογράφοι Μαργαρίτα Πουρνάρα και Νικόλας Ζηργάνος.

    Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.



    ΣΧΟΛΙΑ