• Business

    Πάνος Παπαδόπουλος: Η Forthnet είχε προσελκύσει την προσοχή των εποπτικών αρχών 

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet


    Μπορεί για κάποιους να αποτελεί είδηση η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Forthnet, μετά και την παταγώδη αποτυχία της διοίκησης της εταιρείας να πείσει μετόχους και επενδυτές να συμμετάσχουν στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ, ευρώ, μία εξέλιξη που ουσιαστικά οδηγεί τη Forthnet στα χέρια των τραπεζών. Όμως ο υπερβολικός δανεισμός της εταιρείας είχε ήδη εδώ και μήνες σημάνει «συναγερμό» στις εποπτικές αρχές, που θορυβήθηκαν από τα στοιχεία του ισολογισμού της για το 2015.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που τράβηξε την προσοχή των εποπτικών αρχών, και ειδικά της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν η ανακοίνωση της εταιρείας ότι επρόκειτο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Ενός δανεισμού που, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, όχι μόνο ήταν υπερβολικός, ξεπερνώντας τα 325 εκατομμύρια ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, αλλά και είχε πάψει ουσιαστικά να εξυπηρετείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας σε τράπεζες, όπως επιβεβαίωσαν οι ορκωτοί λογιστές της, ανέρχονταν σε 202,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, είχε ανακοινώσει μετά βαΐων και κλάδων την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, προαναγγέλλοντας μάλιστα μεγαλόπνοα σχέδια επέκτασής των δραστηριοτήτων της, με τα 99 εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομούσε με τη διαδικασία αυτή. Όμως τι θα μπορούσε να κάνει η Forthnet με 99 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε το ένα τρίτο του συνολικού δανεισμού της; Και πώς θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει κεφάλαια και τόκους, χρηματοδοτώντας παράλληλα το φιλόδοξο πρόγραμμά της;

    Όλα αυτά έβαλαν σε υποψίες τις εποπτικές αρχές, που είχαν βάλει στο «μικροσκόπιό» τους τα τεκταινόμενα στη Forthnet, παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις της διοίκησης της εταιρείας, και ειδικότερα το αν στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ακολουθήθηκαν τα τραπεζικά κριτήρια που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, που στέλνουν τη Forthnet στην «αγκαλιά» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν μερίδιο 67% στην εταιρεία), η Τράπεζα της Ελλάδος έχει έναν λόγο παραπάνω να είναι προσεκτική με την υπόθεση αυτή, καθώς θα κληθεί να ελέγξει τις αποφάσεις των τραπεζών.

    Επιπλέον, ένα ακόμα ζήτημα που γεννάται είναι το κατά πόσον θα πρέπει το ζήτημα του υπερβολικού δανεισμού της Forthnet να αποτελέσει θέμα συζήτησης και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ – άλλωστε, στη Forthnet ανήκει και η Nova, που φυσικά εντάσσεται κι αυτή στα ΜΜΕ, έστω κι αν είναι συνδρομητική…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ppapadopoulos-megaliapotichia-stistrapezespleon-iiperchreomeni-forthnet/81486

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/o-marinakis-chtizi-pio-sigchrono-kanali-ta-prosopa-klidia-pou-kanoun-tis-proslipsis/81425

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ