Σύμβολο ελευθερίας και ισότητας όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία του πλανήτη, και όλοι ξέρουμε ότι το άγαλμα αυτό αποτελεί «δώρο» της Γαλλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι η γυναίκα που ενσαρκώνει την Ελευθερία ήταν αρχικά… μουσουλμάνα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Frederic Auguste Bartholdi, ο περίφημος γλύπτης που έμεινε στην ιστορία για το Άγαλμα της Ελευθερίας, ξεκίνησε να κατασκευάζει το αριστούργημά του το 1875. Όμως η ιδέα για το έργο αυτό του είχε δημιουργηθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, από το 1867, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ.

Το σχέδιο του Bartholdi ήταν να φτιάξει ένα επιβλητικό άγαλμα στο πρότυπο του Κολοσσού της Ρόδου, το οποίο θα τοποθετείτο στην είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ και θα λειτουργούσε και ως φάρος, καθώς η γυναικεία μορφή που είχε οραματιστεί θα κρατούσε στο ένα της χέρι μία λάμπα χειρός. Όπως φαίνεται από τα προσχέδιά του, η γυναικεία μορφή που οραματιζόταν ήταν βασισμένη στην αρχετυπική εικόνα μίας μουσουλμάνας Αιγύπτιας αγρότισσας.

Ωστόσο, ο τότε κυβερνήτης της Αιγύπτου Ισμαΐλ Πασά απέρριψε την ιδέα του Bartholdi, ο οποίος όμως δεν το έβαλε κάτω. Το 1871 ταξίδεψε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εκεί είδε το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το διάσημο δημιούργημά του και αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν ένα ιδανικό μέρος για να κατασκευαστεί (προηγουμένως είχε σκεφτεί σαν πιθανή τοποθεσία και το Central Park, το γνωστό πάρκο της Νέας Υόρκης).

Το 1874 ιδρύθηκε στη Γαλλία η Γαλλοαμερικανική Ένωση, στην οποία εντάχθηκε και ο Bartholdi. Η Γαλλοαμερικανική Ένωση ενέκρινε το σχέδιο του Bartholdi για ένα άγαλμα-δώρο στις ΗΠΑ για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας τους και συγκέντρωσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο γαλλικά φράγκα για να καλυφθεί το κόστος της κατασκευής του. Ο Bartholdi ξεκίνησε το έργο του το 1875, και το 1880 το Άγαλμα της Ελευθερίας παραδόθηκε επισήμως στον Αμερικανό πρέσβη στο Παρίσι, ενώ η επίσημη παρουσίασή του στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα έγινε τον Οκτώβριο του 1886.

Και αυτή είναι η ιστορία του αγάλματος-συμβόλου του δυτικού κόσμου, μία ιστορία που ίσως είναι πολύ διδακτική στις μέρες μας – ίσως στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι τζιχαντιστές στο σύνολο σχεδόν του δυτικού κόσμου, οι δύο «κόσμοι» να έχουν περισσότερα κοινά από όσα (θέλουν να) πιστεύουν κάποιοι…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here