• Πολιτική

    Brexit: Έντονες αποδοκιμασίες και χλευασμός κατά της Μέι, «πόρτα» από την Κομισίον

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Η Τερέζα Μέι στη συζήτηση για την συμφωνία για το Brexit


    Μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες από τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή της να ακυρώσει την προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit.

    Η Μέι δήλωσε πως επιθυμεί να επιστρέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτύχει βελτιώσεις επί της συμφωνίας, η οποία αφήνει δυσαρεστημένους του Βρετανούς. ‘Όπως ανέφερε σκοπεύει να επισκεφθεί τους ηγέτες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, για να συζητήσει τις αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των βουλευτών.

    Η Μέι υποστήριξε πως η συμφωνία που έχει επιτύχει με την ΕΕ εξακολουθεί να έχει «σημαντική στήριξη σε πολλές πτυχές της», παρά την απόφασή της να ακυρώσει την ψηφοφορία. Η αναφορά της έφερε έντονες αποδοκιμασίες και χλευαστικά σχόλια, καθώς θεωρείται βέβαιο πως η ψηφοφορία θα καταψηφιζόταν από τη Βουλή.

    Σύμφωνα με την Μέι, το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων είναι ο κύριος λόγος για την απόφασή της, καθώς όπως εξήγησε «πρέπει να βρεθεί λύση, βιώσιμη και λειτουργική».

    «Η πρόκληση αυτή πρέπει να λυθεί όχι με ρητορική, αλλά με ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα σκληρό σύνορο κι αν αυτή η Βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση» είπε η Μέι.

    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές που διαφωνούν με τη συμφωνία να παρέχουν εναλλακτική λύση. «Αν θέλετε δεύτερο δημοψήφισμα, να είστε ειλικρινείς ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο, όταν εμείς ως Σώμα θα πρέπει να προσπαθούμε να την ενώσουμε ξανά» είπε χαρακτηριστικά.

    «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, να κάνει χώρο σε αυτούς που μπορούν» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

    Κομισίον: Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε

    Παρά την κίνηση της Μέι να ξεφύγει από το διαφαινόμενο… «βατερλό» της, ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι στην πλευρά της ΕΕ, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις προθέσεις της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασίλειου.

    «Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άρθρο 50. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε όμως. Η θέση μας σε αυτό δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες δεν δρουν στη βάση υποθετικών σεναρίων. «Αυτό που γνωρίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή, είναι πως η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου του 2019. Το τι ακριβώς θα κάνει η χώρα είναι δική της απόφαση, ωστόσο η κοινότητα είναι προετοιμασμένη για όλα τα δυνατά σενάρια», ξεκαθάρισε η Αντρέεβα.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να πετύχει η Μέι βελτιώσεις στη συμφωνία, το απέρριψε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση, που έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η συμφωνία δεν είναι απλά η καλύτερη δυνατή. Είναι η μόνη δυνατή» διεμήνυσε.

    Πυρά από την Σκωτία

    Έντονη ήταν η αντίδραση της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία κατηγόρησε την Μέι για «αξιολύπητη δειλία», εξαιτίας της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία.

    «Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος» ανέφερε η Στέρτζον σε δήλωσή της.

    «Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρις με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

    Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό Κοινοβούλιο.

    «Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού, για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί -τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Μέι αναβάλλει την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ