• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τσακαλώτος: Εφαρμόζουμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δε μας αρέσουν

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (φωτογραφία αρχείου)


    Για μέτρα με «νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό» που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εφαρμόζω νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δε μου αρέσουν».

    Ερωτηθείς πώς αισθάνεται ως μαρξιστής να εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Εφαρμόζουμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές με τις οποίες δε συμφωνούμε. Αλλά θα σας πω μία διαφορά μεταξύ μίας αριστερής και μίας δεξιάς κυβέρνησης: βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρακολουθεί τα μέτρα που εφαρμόζουμε, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Είναι σημαντικό να έχουμε έναν αμερόληπτο διαιτητή που να εξηγεί τι επιπτώσεις προκαλούν αυτά τα μέτρα. […] Φυσικά, κάποια από τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι σε νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό, είναι μέτρα που οικονομολόγοι όπως εγώ δεν θα ήθελα να εφαρμόζονται, αλλά την ίδια στιγμή, και επειδή είμαστε κυβέρνηση της Αριστεράς, προσπαθούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν για τους φτωχούς».

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, στις ασιατικές χώρες ο κόσμος αντιδρά με λύπη ύστερα από μια συμφωνία, διότι γνωρίζει πως αυτό σημαίνει πως μολονότι έχουν κερδίσει κάποια πράγματα, έχουν χάσει και κάποια άλλα, ενώ αντίθετα στη Δύση οι συμφωνίες γιορτάζονται με χαμόγελα και χειραψίες. «Το αν αυτή είναι μια καλή συμφωνία ή όχι θα το πει ο χρόνος. Μόνο όταν την εφαρμόσουμε θα το ξέρουμε», υποστηρίζει.

    Επιμένει εξάλλου πως η συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα δεν είναι χειρότερη από αυτήν που είχε απορρίψει η κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως το δημοψήφισμα «μας επέτρεψε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία» και υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία εκείνη ήταν μόνο για πέντε μήνες, προέβλεπε τέσσερις ελέγχους αξιολόγησης και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία. «Τώρα έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά, και αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά», τονίζει.

    Όσο για το αν η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές», διαμηνύει πως «η  προστασία των πιο φτωχών και των ανέργων είναι απολύτως κεφαλαιώδης για μας», σχολιάζοντας πως «για  τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία, έφτασε η ώρα να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα».



    ΣΧΟΛΙΑ