• Πολιτική

    Τραμπ: Έχω δικαίωμα να μου δώσω χάρη, αλλά γιατί να το κάνω όταν δεν έκανα τίποτα λάθος;

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Το δικαίωμα να «δώσει χάρη» στον εαυτό του υπενθύμισε ότι έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με δηλώσεις του, ωστόσο φρόντισε να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία, καθώς δεν υπάρχει λόγος.

    «Όπως δήλωσαν πολλοί νομικοί μελετητές, έχω το απόλυτο δικαίωμα να μου δώσω χάρη, αλλά γιατί να το κάνω όταν δεν έκανα τίποτα λάθος; Εν τω μεταξύ, το ατελείωτο κυνήγι μαγισσών, με επικεφαλής 13 πολύ θυμωμένους και συγκρουόμενους δημοκράτες (και άλλους) συνεχίζεται», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Το σχόλιο του Τραμπ έρχεται μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο δικηγόρος του, Ρούντι Τζουλιάνι, την Κυριακή σχετικά με τη διερεύνηση της Ρωσίας. Ο Τζουλιάνι υποστήριξε ότι «πιθανώς» ο Τραμπ έχει τη δύναμη να χάσει τον εαυτό του, ωστόσο δεν θα το κάνει.

    Στις 17 Μαΐου 2017 ο Ρόμπερτ Μιούλερ, διευθυντής του FBI από το 2001 μέχρι το 2013, επί Τζορτζ Ου. Μπους και επί Μπαράκ Ομπάμα, ανέλαβε να ερευνήσει ανεξάρτητα την φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

    Ο διορισμός του στη θέση αυτή έγινε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI και υπεύθυνου για τις έρευνες, Τζέιμς Κόμι, από τον Τραμπ.

    Ένας δικαστικός με ανάλογες αρμοδιότητες με του Μιούλερ, ο Κένεθ Σταρ, είχε αποτύχει να παραπέμψει τον Μπιλ Κλίντον στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Γουαϊτγουότερ, που εξελίχθηκε στην υπόθεση της Μόνικα Λιουίνσκι, τη δεκαετία του 1990.

    Εδώ και έναν χρόνο, ο Μιούλερ έχει ασκήσει διώξεις σε Ρώσους υπηκόους και σε ρωσικές επιχειρήσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην εκστρατεία παραπληροφόρησης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το 2016 με σκοπό να αυξήσουν τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ στις εκλογές.

    Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή της, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποφασίσει αυτήν την εκστρατεία της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.

    Τέσσερα μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ διώκονται επίσης, αλλά για αδικήματα που δεν συνδέονται ευθέως με μια σύμπραξη με τη Ρωσία –η οποία δεν έχει αποδειχθεί, με βάση τα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής.

    Ποια θα είναι η στρατηγική του Τραμπ, καθώς η έρευνα μπαίνει στον δεύτερο χρόνο; Να πάρει με το μέρος του την κοινή γνώμη για να ζητήσει να μπει γρήγορα τελεία και παύλα στην υπόθεση.

    «Είχαν μια ολόκληρη χρονιά. Θα πιέσουμε για να τελειώσουν αυτά, κράτησε πάρα πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρούντι Τζουλιάνι, ένας από τους δικηγόρους του προέδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Politico.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τραμπ μιλά ανοιχτά για «εμπορικό πόλεμο», που οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να αποφασίσει αν διάβασε την επιστολή του Κιμ ή όχι (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη!



    ΣΧΟΛΙΑ