• Πολιτική

    Τουρκικός Τύπος: Αν ανασταλεί η παράδοση των F-35, η Τουρκία ίσως αγοράσει ρωσικά Su-57

    • NewsRoom


    Τις κινήσεις της σε περίπτωση αναστολής της παράδοσης των μαχητικών F-35 από την Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο. Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak και αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, η Τουρκία φέρεται να εξετάζει σε αυτή την περίπτωση μια αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της επιλογής της Τουρκία να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Μόσχα. Η συμφωνία  προκάλεσε τις έντονες εντάσεις ανάμεσα των ΗΠΑ, απειλώντας την Άγκυρα να αναστείλει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 που η Τουρκία έχει αγοράσει, καθώς θεωρούν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν είναι συμβατοί με τις νατοϊκές άμυνες.Νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από το αμερικανικό κοινοβούλιο προβλέπει  «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών S-400.

    Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Πούτιν είχε επικρίνει τις ΗΠΑ, επειδή προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

    Το Su-57 της Ρωσίας είναι μαχητικό αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Έκανε την παρθενική πτήση του το 2010 και ακόμη οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις δοκιμές.



    ΣΧΟΛΙΑ