• Πολιτική

    «Συστάσεις» Τόμσεν: Μη πιέζετε τόσο τις δαπάνες, μειώστε τους φόρους και αυξήστε τη φορολογική βάση

    • NewsRoom
    Τόμσεν

    Πολ Τόμσεν


    «Εχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα», δήλωσε ο ο Πολ Τόμσεν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον για την Ευρωπαϊκή οικονομία.

    Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε πως «Αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι όταν πάμε στο ΔΣ να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική».

    Ο Τόμσεν φάνηκε να επιμένει στην «αυτόματη» εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, λέγοντας πως κάποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα αλλά θα πρέπει όμως να αποφασιστεί ο μηχανισμός που θα γίνει αυτό και να είναι αυτόματος αντί να εξαρτάται από μελλοντικές αποφάσεις.

    Φάνηκε πιεστικός στο θέμα του χρόνου για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι “Η έγκριση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει και τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αλλιώς δεν θα είναι πρόγραμμα… ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα”, προειδοποίησε.

    Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια «καλή» έξοδο εάν ολοκληρώσει το πρόγραμμα  και υπάρξει συμφωνία για το χρέος, επέμεινε όμως ότι είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    «Το κλειδί είναι κοιτώντας μπροστά ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά το θέμα του εάν θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου υποστήριξε ότι «το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένας στόχο αλλά πως θα το κάνεις. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί»

    Ωστόσο, ο κ. Τόμσεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα πως η χώρα θα πρέπει να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, το οποίο βασίζεται στην υπερφορολόγηση μικρής φορολογικής βάσης.

    «Η ανησυχία μας είναι ότι η τωρινή δημοσιονομική προσαρμογή, που είναι εντυπωσιακή, έχει επιτευχθεί, πιέζοντας πάρα πολύ τις δαπάνες σε επίπεδα που είναι βασικά μη βιώσιμα και στην μεγάλη αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών για μια στενή βάση φορολογουμένων». Όπως τόνισε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολογήτου να επιταχυνθεί.

    Πάντως, ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη», επισήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καυτό» 48ωρο Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για αφορολόγητο και χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) δεν θέλουν εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ – Ευρωζώνη κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ