• Πολιτική

    Το «ρήγμα» ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιήθηκε ξανά: Νέα διαφωνία για ΣτΕ και θρησκευτικά

    τροπολογία


    Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος κατευθυνόταν από την Βουλή στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Τρίτης, δηλώνοντας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πως η συνεργασία ΑΝΕΛ με ΣΥΡΙΖΑ «θα παραμείνει μέχρι το τέλος», μια νέα «βόμβα» του ΣτΕ ενεργοποιούσε για μια ακόμα φορά το «ρήγμα» μεταξύ των δύο εταίρων της κυβέρνησης.

    Το «χαστούκι» του Συμβουλίου της Επικρατείας στον Νίκο Φίλη και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών, ξεκίνησε μια νέα επίθεση του κυβερνώντος κόμματος κατά της Δικαιοσύνης. ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισαν ως «σκοταδισμό», «αναχρονισμό», «οπισθοδρόμηση» και «μεσαίωνα» την απόφαση του Συμβουλίου,  το οποίο εντόπισε προβλήματα συνταγματικότητας στις αλλαγές του πρώην υπουργού στο μάθημα των θρησκευτικών. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι αλλαγές παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις και δημιουργούσαν προβλήματα με αποτέλεσμα οι μαθητές να αποκτούν μια στρεβλή εικόνα για την διδασκαλία της Χριστιανικής Πίστης.

    Ο ίδιος ο Νίκος Φίλης, ο οποίος δεν ξέχασε πως έχασε τη θέση του υπουργού λόγω των αντιρρήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας για τις επίμαχες αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώνει πως κάποιες φορές μοιάζει το ΣτΕ να «παρερμηνεύει ή και παραβιάζει το Σύνταγμα»!

    Ωστόσο, τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζονται οι κυβερνητικοί τους εταίροι από τους ΑΝΕΛ. Πρώτος και καλύτερος, ο Δημήτρης Καμμένος ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει «κατάπτυστη» την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που έκανε λόγο για απόψεις του ΣτΕ που «συντάσσονται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων».

    «Είναι σκοταδιστές το ΣτΕ; Είμαστε σοβαροί; Κάποιοι ακροαριστεροί έχουν έναν περίεργο εκνευρισμό και όταν δεν τους αρέσει κάτι αρχίζουν τους χαρακτηρισμούς», είπε ο κ Καμμένος. «Η απόφαση λέει τι προβλέπεται και τι όχι στο Σύνταγμα. Να διαβάσουν το σκεπτικό. Αν δεν αρέσει στους ακροαριστερούς το Σύνταγμα, να μας πουν να το καταργήσουμε», συνέχισε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος συντάχθηκε και η ανακοίνωση της Νεολαίας των ΑΝΕΛ. «Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, καθώς η παιδεία, κατά το Σύνταγμα, αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους που ως σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων. Η Νεολαία Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει εκφράσει με πολλούς τρόπους την αντίθεσή της στις συγκεκριμένες αλλαγές, που εκτός των άλλων είναι πλήρως αντιπαιδαγωγικές και προκαλούν σύγχυση στους μαθητές. Και εφόσον φαίνεται ότι και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται, θυμίζουμε ότι ο σεβασμός στην Πίστη και την Παράδοση του Ελληνισμού δεν αποτελεί συντήρηση και οπισθοδρόμηση, αλλά υπηρετεί το Έθνος και το λαό, όπως και τον πολιτισμό αυτού του τόπου», αναφέρει.

    Ενδιαφέρον, είχε όμως και η γνώμη του Ποταμιού, το οποίο με ανακοίνωσή του πήρε για μια ακόμα φορά το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ (κόντρα στους ΑΝΕΛ), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως «άλμα προς τα πίσω».

    Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να διαβεβαιώνει πως οι όποιες διαφορές περιέχονται στην «έντιμη συμφωνία» που έχει κάνει με την κυβέρνηση, ωστόσο καθώς ο χρόνος κυλά όλο και περισσότερο, οι άκρως αντίθετες ιδεολογικές προσεγγίσεις των δύο κομμάτων σε μια σειρά θέματα θα συνεχίζουν να πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης.

    Άλλωστε, όπως έγινε επίσης γνωστό την Τρίτη, το Σκοπιανό ζήτημα φαίνεται πως προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με την πΓΔΜ να έχει στείλει τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα επί του ελληνικού σχεδίου που παρέλαβε. Σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα φέρει το τελικό σχέδιο στη Βουλή. Και τότε θα ξεκαθαρίσει το βάθος των χθεσινών δηλώσεων του Πάνου Καμμένου, εξερχόμενου του Μεγάρου Μαξίμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δ. Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ δεν θα ξυρίσουμε και το μουστάκι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Φίλης: Το ΣτΕ παρερμηνεύει και παραβιάζει το Σύνταγμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φίλης για ΣτΕ: Σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός η απόφαση για τα Θρησκευτικά



    ΣΧΟΛΙΑ