• Πολιτική

    Το αντίο του Ρεξ Τίλερσον: Στον Τζον Σάλιβαν προσωρινά οι αρμοδιότητες του υπουργού Εξωτερικών

    Τίλερσον


    Στο τέλος του μήνα αναμένεται να αποχωρήσει επισήμως από τα καθήκοντά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αποπέμφθηκε σήμερα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι τότε, θα παραδώσει – από απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) – όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν.

    «Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, αναφέρθηκε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε κάποια από τα «επιτεύγματα» της θητείας του στο πόστο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Αναφερόμενος αρχικά στη Βόρεια Κορέα, σημείωσε ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας απέδωσε καρπούς, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

    «Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ξεπεράσαμε τις προσδοκίες σχεδόν όλων με την εκστρατεία άσκησης πίεσης στη Βόρεια Κορέα», είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά» για να δοθεί απάντηση στην «προβληματική συμπεριφορά και στις ενέργειες» της Ρωσίας.

    Όπως υπογράμμισε, η ρωσική κυβέρνηση «θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά» πως οι ενέργειές της είναι προς το ύψιστο συμφέρον του ρωσικού λαού» και «του κόσμου γενικότερα».

    «Συνεχίζοντας με την τρέχουσα πορεία τους, είναι πιθανό να οδηγηθούν στην περαιτέρω απομόνωσή τους από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», τόνισε.

    Επιπρόσθετα τόνισε ότι η Ουάσικγτον θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία και για τη σταθεροποίηση του Ιράκ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «καρατόμησε» τον Ρεξ Τίλερσον – Νέος ΥΠΕΞ ο Μάικ Πομπέο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο



    ΣΧΟΛΙΑ