• Top Stories

    Τακτική Τσίπρα ακολουθεί η Τσεχία: Έξω ανασκευάζει, μέσα επιμένει

    • NewsRoom


    Την τακτική, που συχνά χρησιμοποιεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με εμπρηστικές δηλώσεις στο εσωτερικό, ώστε να ικανοποιεί το κομματικό του ακροατήριο, αλλά και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στο εξωτερικό, για να μη δημιουργείται πρόβλημα, φαίνεται να επιλέγει και η τσέχικη πλευρά, σε ότι αφορά την κόντρα, που έχει ξεσπάσει με τη χώρα μας, με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου Ζέμαν.

    Διαβάστε ακόμα: Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τσεχίας

    Πιο συγκεκριμένα, μία ημέρα μετά την αποχώρηση του Έλληνα Πρέσβη από την Τσεχία, λόγω των προκλητικών δηλώσεων του Τσέχου Πρόεδρου κατά της Ελλάδος για το μεταναστευτικό, αλλά και την απογοήτευσή του για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην Ευρωζώνη, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, και του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Κοτζιά.

    Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Τσεχίας, κι ενώ ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι απόψεις του προέδρου της Τσεχίας δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Πράγας.

    Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία, και, επιπλέον, προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν.

    Έπειτα από τις εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κρίνονται επαρκείς, η Αθήνα αναμένεται να δώσει οδηγίες για την επιστροφή του πρεσβευτή, Παναγιώτη Σαρρή, στην Τσεχία.

    Στο ερώτημα αν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, δύο χωρών της ΕΕ, θα ομαλοποιηθούν σύντομα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη. Κι αυτό, διότι όπως έδειξαν οι επιθετικές, σχεδόν προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας για την Ελλάδα, ένα διπλωματικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή, εάν έτσι αποφασίσει ο αστάθμητος παράγοντας Μίλος Ζέμαν.

    Ο Τσέχος πρόεδρος επιμένει στις θέσεις του

    Πριν, όμως, αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο πρόεδρος Ζέμαν ξαναχτύπησε, κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από αυτή της τσεχικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Ειδικότερα, αν και ο εκπρόσωπος του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσέχικα μέσα ότι «δε θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους», στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του, γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε τη θέση του, τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».



    ΣΧΟΛΙΑ