• Πολιτική

    Τα «γυρίζει» η Ιταλία μετά την υποβάθμιση από την Fitch: «Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην ΕΕ»

    • NewsRoom
    Τρια Ιταλία

    Τζοβάνι Τρία, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας


    Πιο μετριοπαθή στάση εμφανίζει πλέον η Ιταλία απέναντι στην ΕΕ, μετά την υποβάθμισή του outlook τoυ κρατικού χρέους, το βράδυ της Παρασκευής, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

    Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Τζοβάνι Τρία, άφησε στην άκρη τις απειλές της Ιταλίας για υπέρβαση του ορίου που έχει θέσει η  ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και δήλωσε πως η χώρα του θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της έναντι της Ένωσης. Παράλληλα, δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες οίκων αξιολόγησης όπως ο Fitch με συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

    Χθες ο οίκος Fitch Ratings άλλαξε σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική για το ιταλικό κρατικό χρέος, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε για την απόφασή του τις ανησυχίες που προκαλεί η «νέα και αδοκίμαστη φύση» της λαϊκιστικής κυβέρνησης της χώρας και τις υποσχέσεις της να αυξήσει τις δαπάνες.

    «Ο Fitch αναμένει έναν βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα αφήσει το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ιταλίας περισσότερο εκτεθειμένο σε δυνητικά σοκ», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος διατήρησε πάντως σταθερή στο «ΒΒΒ» τη συνολική πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

    Ο Fitch προχώρησε στην κίνηση αυτή έπειτα από σχόλια που έκανε την Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως η Ιταλία μπορεί να υπερβεί τον ερχόμενο χρόνο, εφόσον χρειαστεί, το όριο που θέτει η ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα σχόλια αυτά ανέβασαν στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

    «Έχουμε δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης που πρέπει να γίνουν σεβαστές», τόνισε σήμερα στη Σανγκάη ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τα σχόλιά του υπουργού μεταδόθηκαν αρχικά από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από εκπρόσωπο που συνοδεύει τον Τρία στη Σανγκάη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Fitch υποβάθμισε το οutlook της Ιταλίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fitch: Απίθανο η Τουρκία να καταφέρει με αυτή την αντίδραση να σταθεροποιήσει την οικονομία της



    ΣΧΟΛΙΑ