• Πολιτική

     Στις ΗΠΑ για τη Novartis η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς

    Novartis

    Novartis


    Υπερατλαντικό ταξίδι, αναζητώντας στοιχεία για την υπόθεση της Novartis, πραγματοποιούν εδώ και λίγες ημέρες η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και στενοί συνεργάτες της. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της έρευνας για τις καταγγελλόμενες δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών, το κλιμάκιο των εισαγγελέων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, οι εισαγγελείς προσπαθούν να γίνουν αποδέκτες αφενός στοιχείων που ήδη βρίσκονται στη διάθεση των Αμερικανών συναδέλφων τους, αφετέρου της τεχνογνωσίας τους.  
     
    Οι αμερικανικές αρχές διενεργούν εδώ και τρία χρόνια διπλή έρευνα για τη Novartis, μετά τις καταθέσεις που έδωσαν δυο πρώην στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα.
     
    Οι μάρτυρες φέρονται να κατέθεσαν ότι η εταιρεία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες ιδιωτών αλλά και γιατρών δημοσίων νοσοκομείων για να επιλέγουν τα δικά της φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και για πληρωμένα δημοσιεύματα κατά πολιτικών που δεν ευνοούσαν την εταιρία.
     
    Από την πρώτη στιγμή, η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, όλα τα στοιχεία που αφορούν σε Έλληνες κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς ή οποιοδήποτε πρόσωπο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.
     
    Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ερευνά την υπόθεση από το Δεκέμβρη του 2016, μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο και το σχετικό αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης. Διαστάσεις θρίλερ είχε δώσει στη δικαστική έρευνα, η απόπειρα αυτοκτονίας που φέρεται να έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
    Επίσης τον Ιανουάριο, οι αρμόδιοι εισαγγελείς είχαν κάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα  κεντρικά γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση, προχωρώντας σε κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων. Τους μήνες που ακολούθησαν, στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπήκαν και τραπεζικοί λογαριασμοί νυν και πρώην στελεχών της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ