• Πολιτική

    Στέφανος Μάνος: Νέα ανάρτηση στο FB. Τι λέει για Βαρουφάκη & Κοτζιά

    • NewsRoom
    Στέφανος Μάνος. Τέως υπουργός

    Στέφανος Μάνος. Τέως υπουργός


    Την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χθες Σαββάτο υπό τον πρωθυπουργό σχολιάζει ο Στέφανος Μάνος, εστιάζοντας την κριτική του τόσο στα ερωτήματα που προκύπτουν όπως π.χ για τα χρήματα που θα κοστίσουν τα προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για τους χειρισμούς του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Για τον Κοτζιά τονίζει πως, «η συγκεντρωτική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στην οποία επιδίδεται, ενώ μπορεί να έχει υπέρ αυτής το στοιχείο της ταχύτητας, έχει επίσης και τον μεγάλο κίνδυνο του σφάλματος με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες». Και επισημαίνει με νόημα: « Ο κ. Τσίπρας την “έπαθε” από τον κ. Βαρουφάκη και πρέπει να προσέξει να μην πάθει χειρότερα από τον κ. Κοτζιά».

    Ειδικότερα στην ανάρτηση που έκανε νωρίτερα σήμερα Κυριακή στο facebook γράφει:

    «Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού “το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου”.

    Το να αποτιμήσει ως ιδιαίτερα θετικό το μήνυμα των 27 ο πρωθυπουργός στο τέλος της διάσκεψης στην οποία παρίστατο είναι κατανοητό. Κατά τη γνώμη μου όμως δεν προδίδει σοβαρότητα η σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) προκειμένου να διαπιστώσει αυτό, πόσο θετικό ήταν το μήνυμα των 27. Πολύ περισσότερο διότι δεν απαντά το ΚΥΣΕΑ στο απλό αλλά ουσιαστικό ερώτημα: Μετά το αυστηρό μήνυμα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα γεωτρήσεις το Ιταλικό γεωτρύπανο; Ναι ή όχι;

    Αλλά το ΚΥΣΕΑ δεν περιορίστηκε στην άνευ περιεχομένου έκφραση ευαρέσκειας, προχώρησε φαίνεται και στην ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι είναι πάλι τούτο; Για πόσα λεφτά μιλάμε; Σε πόσα χρόνια θα εκτελεστούν;

    Έχω επανειλημμένως επισημάνει ότι η συγκεντρωτική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στην οποία επιδίδεται ο κ. Κοτζιάς (ενός ανδρός εξωτερική πολιτική), ενώ μπορεί να έχει υπέρ αυτής το στοιχείο της ταχύτητας, έχει επίσης και τον μεγάλο κίνδυνο του σφάλματος με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες. Για τα Ελληνοτουρκικά,  για το Σκοπιανό, την Αλβανία, την Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να τηρεί συνεχώς ενήμερους τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας την “έπαθε” από τον κ. Βαρουφάκη και πρέπει να προσέξει να μην πάθει χειρότερα από τον κ. Κοτζιά».



    ΣΧΟΛΙΑ