• Πολιτική

    Στα επίπεδα του 2006 η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

    • NewsRoom


    Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2006.

    Πριν από λίγο το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου διαπραγματευόταν με απόδοση 4,065%. Πολύ κοντά δηλαδή στο επίπεδο του 4,015% στο οποίο είχε υποχωρήσει η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου τον Μάρτιο του 2016.

    Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα το περιθώριο (η διαφορά απόδοσης) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να υποχωρήσει κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,765%. Ιστορικά, κάτω από το 4% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων είχε “βρεθεί” τον Ιούλιο του 2006.

    Η θετική πορεία των ομολόγων σε αντίθεση με αυτή του Χρηματιστηρίου επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο το οποίο από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16% με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2015, οι αποδόσεις των ομολόγων στο ίδιο διάστημα, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 3% (σ.σ στις αρχές του 2017 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 7%.).

    Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, απέδωσε την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2009, o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. σε σύντομη συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, τη Standard & Poor’s και τη Moody’s, είχαν ως αποτέλεσμα να στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 25,5 δισ. Ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γαλλία: Τέσσερις νεκροί σε σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο



    ΣΧΟΛΙΑ