• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Ποια η δαιδαλώδη διαδικασία που προτείνει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (φωτ. αρχείου)


    Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στις οριστικές προτάσεις του κόμματος για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν δύο ζητήματα που ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αφήσει ανοιχτά προς συζήτηση και ψηφοφορία από τους βουλευτές της ομάδας: Το ζήτημα της εκλογής προέδρου και το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

    Σύμφωνα με πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, οι βουλευτές του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα κατέληξαν πως προκειμένου να εξαντληθεί κάθε περιθώριο κοινοβουλευτικής συναίνεσης, θα πρέπει να ακολουθείτε η εξής «δαιδαλώδη» διαδικασία:

    Αφού αποβούν άκαρπες οι τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες ( με πλειοψηφία 200 – 180 – 180 βουλευτών), τότε θα έπονται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες ( θα πραγματοποιούνται ανά μήνα) με στόχο και πάλι τη συγκέντρωση 180 βουλευτών.

    Όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία, θα παρατείνεται η θητεία του νυν προέδρου.

    Εάν και αυτές οι έξι ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, τότε η εκλογή του ΠτΔ θα γίνεται απευθείας από τον λαό μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την τελευταία ψηφοφορία.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους, αποφασίστηκε να αναδιαμορφωθεί το άρθρο 3, χωρίς να αφαιρούνται ωστόσο ουσιώδη στοιχεία, πόσο μάλλον να καταργηθεί όπως ζητούσε ο Νίκος Φίλης και άλλες φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

    Έτσι, θα προστεθεί η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους καθώς επίσης, θα κατοχυρώνεται ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Στο εν λόγω άρθρο θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία “η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών”.

    Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

    1. Συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.

    2. Καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, ώστε προταση δυσπιστίας να μην γίνεται δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός. Στόχος η ενίσχυση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

    3. Κατάργηση διάταξης που προβλέπει διάλυση του κοινοβουλίου λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

    4. Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προεδρου της Δημοκρατίας απο την Βουλή με αυξημενες πλειοψηφιες (200 και 180) τότε θα έπονται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες ( μια ανά μήνα) με στόχο τη συγκέντρωση 180 βουλευτών. Εάν και αυτές αποβούν άκαρπες, τότε η εκλογή του ΠτΔ θα γίνεται απευθείας από τον λαό μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την τελευταία ψηφοφορία.

    5.Απαγόρευση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών πρωθυπουργών

    6. Ίδρυση νέων Ανεξάρτητων αρχών μόνο με αυξημένη πελιοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

    7. Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

    8. Εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας

    9. Τροποποίηση του άρθρου 86 με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

    10. Προσδιορισμός ειδικής δικονομικής διαδικασίας για τον διαχωρισμό των αδικημάτων που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και επ’ ευκαιρία αυτών.

    11.Η Βουλή αποφασίζει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.

    12. Καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές.

    13. Εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας με στόχο την ρητή συνταγματική κατοχύρωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους κανονιστικά και πρακτικά.

    14. Αποσαφήνιση διατάξεων που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας

    15. Συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικού δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας εκτός από τη ψυχραιμία του, απώλεσε και τη μνήμη του»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποτάμι: Δέσμιος των ιδεοληψιών του ο Τσίπρας, στρουθοκαμηλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ