• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Νέα γκίνια από τους «53+» για τους ΑΝΕΛ και τις σχέσεις Κυβέρνησης – Εκκλησίας

    • NewsRoom


    Το ζήτημα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση επιθυμούν να επαναφέρουν στη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα των «53+», ζητώντας την αξιολόγηση της μέχρι τώρα συνεργασίας των δύο κυβερνητικών εταίρων, σε κείμενο που κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Όπως αναφέρουν οι «53+» έχει δημιουργηθεί ένα παράδοξο και ξένο για την Αριστερά πλαίσιο και κάνουν λόγο για συμμαχίες παρά φύσιν. «Μέσα σε αυτές τις αναγκαστικές αντιφάσεις, μέσα σε αυτό το παράδοξο και ξένο για την Αριστερά πλαίσιο, περιορίζονται οι δυνατότητες συμμαχιών, κυρίως στο πολιτικό πεδίο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως «ανάδελφο» κόμμα, ως κόμμα χωρίς συμμαχίες ή με συμμαχίες «παρά φύσιν», που αναγκαστικά γέρνουν τη ζυγαριά προς τα δεξιά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    «Ο χρόνος που απομένει είναι κρίσιμος για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχικός επώδυνος συμβιβασμός δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά», αναφέρουν οι «53+».

    Παράλληλα, αναφέρονται στο προσφυγικό και των ρόλο που πρέπει να έχει το κόμμα, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αφήνουν αιχμές και για τη σχέση κυβέρνησης με την Εκκλησία.

    Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αρνητικό παράδειγμα, είναι η αμηχανία μπροστά στις απαιτήσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού κράτους – Εκκλησίας και έχει ανεχτεί από την ηγεσία της Εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός. Η παρεμβατική και συνάμα αναχρονιστική τακτική του ηγετικού πυρήνα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, προκύπτει και από τη στάση που κρατά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρωτοστατώντας στο εθνικιστικό παραλήρημα. Φάνηκε επίσης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Στην περίπτωση αυτή, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αγνόησαν τα ακραία συντηρητικά κελεύσματα και προχώρησαν στο αυτονόητο, στη ψήφιση του σχεδίου νόμου».



    ΣΧΟΛΙΑ