• Πολιτική

    Ρωσία: «Τηλεοπτική» η ανάκριση των ουκρανών ναυτικών – Κράτηση 2 μηνών διέταξε το δικαστήριο στην Κριμαία

    • NewsRoom


    Την ποινή της δίμηνης κράτησης επέβαλε το ρωσικό δικαστήριο που βρίσκεται στην Κριμαία στον πρώτο από τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς που συνελήφθησαν από τις Ρωσικές Αρχές κατά την κατάληψη τριών πολεμικών πλοίων του Κιέβου, στο στενό του Κερτς, την περασμένη Κυριακή.

    Οι ναυτικοί βρίσκονται σε δικαστήριο της πόλης Συμφερόπολη, στο τμήμα της Κριμαίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014. Την ίδια ώρα, πάντως, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της Ρωσίας να μεταδώσει μέσω της κρατικής τηλεόρασης ανακρίσεις με τρεις από τους ναυτικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ομολογούν υπό πίεση.

    «Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», λέει ένας ναύτης, που υποστήριξε ότι λέγεται Βλαντιμίρ Λίζοφ. «Εκτελούσα μια παραγγελία», πρόσθεσε.

    Η απόφαση του δικαστηρίου είναι πιθανόν να καταστήσει ακόμη πιο βαθιά την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήδη η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε παραμεθόριες περιοχές, την ώρα που η Δύση σκέφτονται να υποβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

    Την ίδια ώρα, πολιτικοί από την Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Εσθονία εγείρουν την πιθανότητα νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία για το περιστατικό στο Κέρτς, ενώ η Δύση εκφράζει φόβους για ευρύτερη σύγκρουση.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Πρωτοβουλία ανέπτυξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που όπως είπε ο εκπρόσωπός της, μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και διάλογο.



    ΣΧΟΛΙΑ