• Πολιτική

    Ράνια Αντωνοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει την άπορη “Κολωνακιώτισσα” στο Παρίσι. Με μισθό 7.500 ευρώ, 300 τμ διαμέρισμα, σοφέρ και προσωπικό σεφ

    • NewsRoom
    ρανια-αντωνοπουλου

    Ράνια Αντωνοπούλου, τέως αναπληρωτής υπ. Εργασίας


    Τα μηνύματα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία πλέον είναι ξεκάθαρα: «Πες ψέματα και θα ανταμειφθείς με το καλύτερο δώρο. Με Bentley και οδηγό , προσωπικό γυμναστή, σεφ και διαμέρισμα 300 τμ στο Champs-Élysées στο ΠΑΡΙΣΙ». Επίσης τελικά σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχεις άστρο. Και γνωριμίες φυσικά. Ο απόλυτος συνδυασμός. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, που αποπέμφθηκε μαζί με τον σύζυγό της Δημ. Παπαδημητρίου μετά την αποκάλυψη για το ετήσιο επίδομα ενοικίου ύψους 12.000 ευρώ, είναι φαβορί για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι. Αν και έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την αποπομπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας μετά την αποκάλυψη ότι λάμβανε ετήσιο επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ για ένα σπίτι στο Κολωνάκι, το μέλλον μοιάζει και πάλι τέλειο για την Νεοϋορκέζα Ράνια Αντωνοπούλου. 

    Η ίδια έχει κάθε λόγο να ελπίζει στην πραγμάτωση της πολιτικής της επανόδου, καθώς είναι πρώτη στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έδρα το Παρίσι, με βαθμό αντίστοιχο πρέσβη που υπηρετεί στο εξωτερικό. 

    Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μία επιβράβευση της κυβέρνησης στο πρόσωπό της, καθώς το μηνιαίο εισόδημά της θα είναι περίπου 7.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς το πολυτελές σπίτι στο κέντρο του Παρισιού, τον οδηγό και τον προσωπικό σεφ. 

    Επίσης, το όνομα του συζύγου της και πρώην υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου έχει πέσει στο τραπέζι για τη θέση του Ελληνα εκπροσώπου στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) όταν θα λήξει η θητεία του Χρήστου Παπουτσή. 

    Αλλά ακόμα και ο διευθυντής του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Γρηγόρης Μαλάμης τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού).

    Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την ηχηρή αποπομπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και τις περιπέτειες του εξοστρακισθέντος στη Σύρο υπουργικού ζεύγους.

    Παρότι πράγματι ήταν μακριά από το σπίτι της, δεν επέδειξε διάθεση να επιστρέψει στην παλιά ακαδημαϊκή ρουτίνα της στη Νέα Υόρκη. 

    Αντιθέτως, σχεδόν αμέσως μετά την απομάκρυνσή της εμφανίστηκε αποφασισμένη να επανακάμψει. Στους λίγους φίλους που την περιέβαλαν τις πρώτες εκείνες δύσκολες εβδομάδες εξέφραζε το σοκ που της είχε προκαλέσει η κατάφωρη, κατά την ίδια, αδικία που είχε υποστεί. 

    Έτσι αντιμετώπιζε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της να πάρει επίδομα ενοικίου την ίδια στιγμή που όχι μόνο ψήφιζε περικοπές για τη μεγάλη πλειονότητα του κόσμου, αλλά διαθέτει και μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. 

    Τα 1.000 ευρώ μηνιαίως της επιδότησης για το διαμέρισμα του Κολωνακίου ήταν ψίχουλα μπροστά στο πάρτυ των εκατομμυρίων που είχε γνωρίσει η χώρα τα προηγούμενα χρόνια.  Έτσι τουλάχιστον διατεινόταν, σκιαγραφώντας τον εαυτό της ως αποδιοπομπαίο τράγο και εξιλαστήριο θύμα.

    Μάλιστα δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να την απομακρύνει από την κυβέρνηση αδειάζοντάς την, ενώ έφτασε και να καταλογίσει δόλο σε άτομα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. 

    Υποστήριζε συγκεκριμένα…πως της τη στήσανε. Και τούτο διότι λίγο προτού υποβάλει την παραίτησή της, όταν έγινε γνωστό ότι εισέπραττε την επίμαχη επιδότηση, ο Αλέξης Τσίπρας της είπε να περιμένει. 

    Λίγο αργότερα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τής έδειξε την πόρτα της εξόδου με τις δηλώσεις του. 

    Οι σχέσεις με τον Δραγασάκη

    Εκτός από ορισμένους φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους, με τους οποίους η πρώην υπουργός κατέστρωσε κάποιες «παρεμβάσεις» που εν τέλει δεν βρήκαν την απήχηση που ήλπιζε, ανακάλυψε έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη. 

    Η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είχαν ανέκαθεν περίπλοκες σχέσεις με τον «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησαν έχοντας την εύνοιά του και στην πορεία απομακρύνθηκαν από τον κύκλο επιρροής του, ανοίγοντας πανιά για νέες συμμαχίες. 

    Μετά την ταπεινωτική τροπή που πήραν τα πράγματα, όμως, οι περισσότεροι εκ των συντρόφων τους είδαν με ανακούφιση, ακόμα και ικανοποίηση, την απομάκρυνσή τους. Εξάλλου, τους θεωρούσαν «αλεξιπτωτιστές». Το ζευγάρι δήλωσε απογοητευμένο από το γεγονός ότι κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν του έτεινε χείρα βοηθείας ή συμπαράστασης.

    Μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, η Ράνια Αντωνοπούλου φρόντισε να επαναπροσεγγίσει τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, εκτός από αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του συζύγου της. Η εύνοιά του είχε ιδιαίτερη αξία και για έναν ακόμα λόγο: έχει στο χαρτοφυλάκιό του ευκαιρίες που φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικές. 

    Η Ράνια είχε βάλει στο στόχαστρό της τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ που εδρεύει στο γοητευτικό Παρίσι. Πρόκειται για μία θέση που δεν απομακρύνει μονάχα τον κάτοχό της 2.872 χλμ. μακριά από τη δυσχερή καθημερινότητα της Αθήνας, αλλά και του εξασφαλίζει πολύ υψηλό μισθό ευρώ, ένα σπίτι στη γαλλική πρωτεύουσα και έναν οδηγό.

    Η Μπιρμπίλη του ΠΑΣΟΚ

    Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην ίδια θέση στο Παρίσι είχε σταλεί και η Τίνα Μπιρμπίλη, άλλοτε στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και υπουργός στην κυβέρνησή του. Η διαμονή της σε διαμέρισμα 300 τ.μ. σε μία από τις καλύτερες συνοικίες στο Παρίσι, δίπλα στη Champs Élysées, τότε στοίχιζε στον Ελληνα φορολογούμενο 8.000 ευρώ τον μήνα ή, αλλιώς, περίπου 200.000 ευρώ στα δύο χρόνια που κατείχε εκείνο το αξίωμα. Είχε επιλέξει ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα 300 τετραγωνικών στον 4ο όροφο ενός εξαώροφου νεοκλασικού κτιρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ