• Πολιτική

    Πόλεμος Φωτήλα – Πολάκη για Siemens και ΚΕΕΛΠΝΟ

    • Έφη Τσιβίκα

    Ιάσων Φωτήλας,αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ.


    Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., Ιάσωνα Φωτήλα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με αφορμή την καταγγελία του πρώτου στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την «ανορθόδοξη», κατά τα λεγόμενά του, προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό HIV/AIDS, από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Φωτήλας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2018, το 2015, με εισήγηση της συζύγου του κ.Φλαμπουράρη, Ευσταθίας Πανοτοπούλου, τακτικού μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, ακυρώθηκε καθόλα νόμιμος ανοιχτός διαγωνισμός, και χωρίς να προκηρυχθεί νέος, το ΚΕΕΛΠΝΟ προμηθεύθηκε αντιδραστήρια χωρίς να τα πληρώσει από τη Siemens, με έμμεση «απευθείας ανάθεση».

    «Ματαιώσατε το 2015 καθόλα νόμιμο σχεδόν ολοκληρωμένο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για αντιδραστήρια για τον HIV ιό. Αυτή που εισηγήθηκε τη ματαίωσή του ήταν η σύζυγος σας κ. Φλαμπουράρη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όχι μόνο δεν προκηρύξατε νέο, όπως σας επισημαίνει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως φαίνεται στα έγγραφα που σας παραθέτω, αλλά παραλάβατε χωρίς να πληρώσετε αντιδραστήρια από άλλη εταιρεία. Σας κυνηγά αυτή η εταιρεία, που ωωω του θαύματος είναι η Siemens. Και θα αναγκαστείτε να πληρώσετε τελικά αντιδραστήρια με διαδικασία έμμεσης «απευθείας ανάθεσης», αφού η εταιρεία σας έκανε αγωγή και για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Δηλαδή κάνετε χειρότερα από όσα καταγγέλλατε. Ντροπή σας! Αυτή είναι η ηθική σας», ανέφερε ο κ.Φωτήλας ο οποίος έκανε λόγο για “πραγματικό σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ” και πελατειακές σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τη Siemens.

    Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την Αριστοτέλους και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, ο οποίος με μια μακροσκελή ανακοίνωση, αποδίδει την ακύρωση του διαγωνισμού στις διαδοχικές ενστάσεις των υποψήφιων εταιριών, οι οποίες μέχρι να τελεσιδικήσουν πέρασαν παραπάνω από 3 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα της χώρας και τα κριτήρια του διαγωνισμού το έτος 2015 ήταν πλέον ανεφάρμοστα.

    Την ίδια στιγμή επιρρίπτει ευθύνες για την προβληματική προμήθεια αντιδραστηρίων στα χρέη που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ τέλος κάνει λόγο για λάσπη της παράταξης Μητσοτάκη προς το πρόσωπο Ξανθού – Πολάκη, καθώς όλα όσα έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων παρουσιάζονται ως πεπραγμένα της σημερινής.

    «Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών κι επομένως ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Με τα παραπάνω δεδομένα του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού μεταξύ των ετών 2012 και 2015 λόγω κρίσεως, η κα Πανοτοπούλου απολύτως ορθώς εκτίμησε και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. Υπενθυμίζεται δε, ότι πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο ήταν ο κος Γιαννόπουλος, για την απομάκρυνση του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στη Βουλή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης, καταλήγοντας με τη φράση “στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάνε για Siemens κε Φωτήλα”.

    Πολάκης
    Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πολάκη:

    Προφανώς η σκιά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέφτει πολύ βαριά πάνω στη σκιώδη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η υγρασία του σκιερού περιβάλλοντος να επηρεάζει την πνευματική διαύγεια των στελεχών της, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι εξωγήινοι του Υμηττού, οι τροχονομίες σε ρέματα και εσχάτως η καταγγελία του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, κου Φωτήλα, στη Βουλή, για διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη Siemens. Βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα μας, λέει ο θυμόσοφος λαός κε Φωτήλα.

    Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, για μια ακόμη φορά θα παρατεθούν αδιάσειστα στοιχεία και θα αποδειχτεί ότι όσες φορές η Νέα Δημοκρατία και η μιντιακή διαπλοκή επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση με ψεύδη, στην ουσία πυροβολούν τα πόδια τους.

    Στις 15 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και προεδρίας κας Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την «προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV-AIDS με συνοδό εξοπλισμό» με κριτήριο κατακύρωσης «την πλέον συμφέρουσα προσφορά» και προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.000.000 € ανά έτος + ΦΠΑ. (ΑΔΑ: ΒΟΖ2469ΗΜΛ-Υ7Γ). Ο διαγωνισμός προέβλεπε:

    • Διάρκεια σύμβασης: Ένα (1) έτος με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.

    Και αφορούσε σε:

    • 000 εξετάσεις ανίχνευσης ΗIV (μέτρηση ιικού φορτίου)/έτος
    • 800 εξετάσεις ανίχνευσης αντοχής σε HIV-1 αντιρετροϊκά φάρμακα/έτος
    • Μίσθωση συνοδού εξοπλισμού συνολικά 60.000 Ευρώ για ένα έτος!

    Όλες οι υποψήφιες εταιρείες προσέβαλλαν με διαδοχικές ενστάσεις τις άλλες υποψήφιες. Μία, μάλιστα, εξ αυτών διεκδίκησε τη δικαίωσή της έως τον Άρειο Πάγο. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και το διάστημα μέχρις ότου τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επίπονα και χρονοβόρα, ξεπερνώντας τα τρία (3) χρόνια. Τα 3 αυτά χρόνια, κε Φωτήλα, δεν κυβερνούσε η παρούσα κυβέρνηση και υπουργοί Υγείας ΔΕΝ ήταν ούτε ο κος Ξανθός, ούτε ο κος Πολάκης. Μήπως γνωρίζετε να απαντήσετε με ποια διαδικασία προμηθευόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αντιδραστήρια γι’ αυτό το διάστημα;;; Μήπως γνωρίζετε αν πληρώνονταν οι προμηθευτές;;;

    Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση σας, θα απαντήσουμε εμείς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη αυτά προμηθευόταν αντιδραστήρια από όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η SIEMENS. Όμως, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατούσε να αποζημιώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες, εκείνες καθυστερούσαν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να παραδίδουν αντιδραστήρια στα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 5.654.978 €. Πιο αναλυτικά:

    • ΑΝΤΙΣΕΛ – 1.415.828 €
    • SIEMENS – 931.803 €
    • SAFEBLOOD – BIOANALYTICA 3.307.347 €

    Έτσι, στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου 2015, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει την ακύρωση του παραπάνω διαγωνισμού δεδομένου ότι τα οικονομικά δεδομένα, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης που διέρχετο η χώρα εν μέσω μνημονίων, είχαν αλλάξει και, επομένως, τα οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού είχαν καταστεί πλέον ανεφάρμοστα μετά την πάροδο τριών ετών από τη διακήρυξή του. Άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης (άρθρο 4.1), οι προσφερόμενες τιμές των εταιρειών θα τις δέσμευαν μόλις για 180 ημέρες (έστω κι αν προβλεπόταν μια παράταση) από την επομένη του διαγωνισμού, συνεπώς τα τρία χρόνια ξεπερνούσαν κάθε αναμενόμενο όριο.

    Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών κι επομένως ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Με τα παραπάνω δεδομένα του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού μεταξύ των ετών 2012 και 2015 λόγω κρίσεως, η κα Πανοτοπούλου απολύτως ορθώς εκτίμησε και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. Υπενθυμίζεται δε, ότι πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο ήταν ο κος Γιαννόπουλος, για την απομάκρυνση του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στη Βουλή.

    Η παραπάνω διαδικασία προμήθειας από ΟΛΕΣ τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς.

    Στο μεσοδιάστημα με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 02/11/2016, αποπληρώθηκαν προς τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.341.489 €, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί τα χρέη σχεδόν στο σύνολό τους.

    Πέρσι, λοιπόν, που τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, καθιστούσαν προβληματική την προμήθεια αντιδραστηρίων, η κριτική ήταν «γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια». Φέτος που αποπληρώθηκαν τα χρέη και η προμήθεια αντιδραστηρίων δεν γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πέρασε στην ευθύνη των Κέντρων Αναφοράς AIDS, η λάσπη αφορά σε διαπλοκή Ξανθού – Πολάκη με τη Siemens. Στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάνε για Siemens κε Φωτήλα. Η ντροπή αλλά και η γκάφα όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα «πουλάκια» που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα».

    Χωρίς εξετάσεις οι οροθετικοί

    Το πρόβλημα παραμένει για τους οροθετικούς, καθώς όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους, οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. Το πρόβλημα είναι οξύτατο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και σε όλη την Ελλάδα για τη γονοτυπική αντοχή. Έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους και αν εξακολουθούν να παραμένουν μη μεταδοτικοί.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HIV: H μείωση των νέων διαγνώσεων δεν είναι απαραίτητα θετική

     
     
        

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: JATC: Ξεκίνησε πρόγραμμα ελέγχου των καπνικών προϊόντων στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ