• Top Stories

    Ποια είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

    • NewsRoom


    Στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, μια από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές στιγμές, εισέρχεται από την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή των Ελλήνων. Η διαδικασία ξεκινά από την πρόταση 50 τουλάχιστον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά αμέσως μετά από τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα επιληφθεί της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

    Ο αριθμός θα είναι ανάλογος της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές -όπως και σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για Συνταγματική Αναθεώρηση.

    Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει η Επιτροπή να αποτελείται από 38 ως 50 μέλη, και τη σχετική απόφαση θα πάρει ο Νίκος Βούτσης. Το γεγονός όμως ότι η Βουλή αυτή τη στιγμή είναι οκτακομματική, με 10 ανεξάρτητους βουλευτές, προϊδεάζει μάλλον για μια Επιτροπή με τον ανώτατο αριθμό βουλευτών (προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση οι πάντες).

    Αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει το πέρας των εργασιών της Επιτροπής (πόσο καιρό θα συνεδριάσει η Επιτροπή).

    Για όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή, δίδεται η δυνατότητα για κατάθεση και άλλης πρότασης -πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Υπό τον όρο, ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών (πρακτικά μιλώντας, μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα για κατάθεση δεύτερης πρότασης).

    Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει, εν κατακλείδι, στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα.

    Όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή, που είναι η Αναθεωρητική, αποφασίζει με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρούσα με δική της πρόταση η ΝΔ στη συζήτηση για Συνταγματική Αναθεώρηση – Ειρωνική αντίδραση από Μαξίμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΙΝΑΛ: «Ναι» στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με επίγνωση ότι «το δούλεμα καλά κρατεί»



    ΣΧΟΛΙΑ