• Πολιτική

    Πατριάρχης κατά Ιερώνυμου: «Ιερή» μάχη στο κτήμα Προμπονά

    Ιερώνυμος


    Σκληραίνει η «ιερή» διαμάχη για την εκκλησία του κτήματος Προμπονά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βαλτάδων στρέφονται με προσφυγή τους κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να δώσει λύση στη λειτουργία της Εκκλησίας που βρίσκεται στο κτήμα Προμπονά στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών με απόφασή του στις 8 Μαρτίου, “σφράγισε” την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά, με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτικός ναός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδεια του.

    Ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων άνοιξε την Εκκλησία και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Λίγο μετά τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο και η Αρχιεπισκοπή τώρα τον καλεί να δώσει εξηγήσεις.

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητεί από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, γιατί: 1) παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), 2) Παραβιάζει το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει κυρωθεί με το νόμο 590/1997 και 3) και έχει πλημμελή αιτιολογία.

    Υποστηρίζει επίσης ο συγκεκριμένος ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς αναγέρθηκε όχι για να εξυπηρετεί της θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξ αρχής σε δημόσια λατρεία, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

    Πριν από 3 εβδομάδες, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη και της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα πρακτικά της δίκης του μητροπολίτη Αμβρόσιου θα ζητήσει ο Στ. Κοντονής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πόλεμος» Ιερώνυμου-Γαβρόγλου: Πέρασε τροπολογία για «κρατικοποίηση» του Ιδρύματος Παναγίας Τήνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα προσφυγή κατά του λουκέτου στο MEGA



    ΣΧΟΛΙΑ