• Ελλάδα

    Μάνος Πετσίτης, «the whole story»: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις

    • NewsRoom


    Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι αποκαλύψεις για τον παιδικό φίλο του Νίκου Παππά, Μάνο Πετσίτη, ο οποίος από το 2015 και μετά εμφανίζεται να έχει ιλιγγιώδη εξέλιξη τόσο σε επίπεδο κοινωνικών επαφών όσο και σε οικονομικές απολαβές. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Μάνος Πετσίτης περιγράφεται ως ο άνθρωπος που μέχρι το 2014 εργαζόταν ως σερβιτόρος με εισοδήματα περίπου 5.000 ευρώ ετησίως, ενώ από το 2015 και μετά τα εισοδήματά του αυξάνονται εντυπωσιακά, γίνεται «θαμώνας» του Μεγάρου Μαξίμου, έχει επαφές με γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες και πληρώνεται από κάποιους από αυτούς.

    «Μήπως ήταν ταμίας της κυβέρνησης;» ήταν το ερώτημα που έθεσε σήμερα το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι και αφήνοντας υπόνοιες πως δεν ήταν μόνο ένα «δικό μας παιδί».

    Οικονομικά στοιχεία του Μάνου Πετσίτη που δημοσίευσε πρόσφατα το newsbomb, δείχνουν ότι προσελήφθη στην Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΒΕΕ, από την οποία έλαβε 72.693 ευρώ. Προσέφερε, επίσης, τις υπηρεσίες του στην Alpha Δορυφορική Τηλεόραση το 2016 με αμοιβές ύψους 45.935 ευρώ.

    Επίσης, εμφανίζεται να εργάζεται και στην εταιρεία TAF SPORTS MARKETING AE, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Ντέρη, με αμοιβή 32.500 ευρώ. Από την D-Project, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών έλαβε 20.032 ευρώ. Τέλος, από μια ΙΚΕ με την ονομασία L.M.I. είχε αμοιβές 5.000 ευρώ.

    Οι σχέσεις με τον δικηγόρο Αρτεμίου

    Ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, σήμερα, αναφέρουν ότι ο Μάνος Πετσίτης φέρεται να ήταν αυτός που ανέλαβε για λογαριασμό Κύπριου δικηγόρου να προβεί σε συγκεκριμένη συναλλαγή στην Ελλάδα. Η εφημερίδα, που σημειώνει ότι τα πλήρη στοιχεία βρίσκονται στην κατοχή της, συμπληρώνει ότι ο εν λόγω Κύπριος δικηγόρος ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης στο ίδιο δικηγορικό γραφείο με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, που εμφανιζόταν στα Panama Papers ως δημιουργός offshore εταιρειών.

    Το όνομα του κ. Αρτεμίου είχε έρθει στην επικαιρότητα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο Ελεύθερος Τύπος είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου. Λίγες ημέρες αργότερα είχε αποκαλυφθεί πως ο κ. Αρτεμίου είχε ταξιδέψει με τον κ. Παππά στην Βενεζουέλα το 2013.

    Ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίζεται να συνεργάζεται και με άλλον εταίρο της ίδιας κυπριακής δικηγορικής εταιρείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κυπριακών αρχών, ο τελευταίος είναι διευθυντής του νομικού γραφείου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο Κύπριοι δικηγόροι που φέρεται ότι συνεργάζονται με τον Μανώλη Πετσίτη εμφανίζονται να συμμετέχουν διαδοχικά με μερίδιο 50% σε διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία στα τρία χρόνια της λειτουργίας της στην Αθήνα, κατάφερε να αποσπάσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δουλειές από πολλές ΔΕΚΟ.

    Τα δικαιώματα μετάδοσης και η ΕΡΤ

    Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η μαρτυρία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Γιώργου Προκοπάκη, περί εμπλοκής του κ. Πετσίτη σε υποθέσεις με δικαιώματα μετάδοσης και την ΕΡΤ: «Είδα στα ρεπορτάζ πως ένας από τους πελάτες του κ. Πετσίτη, κολλητού του Παππά, είναι ο διακινητής δικαιωμάτων. Έψαξα λίγο στο αρχείο μου και βρήκα πως συζητάμε για αντικείμενο πολλών εκατομμυρίων, όχι για το ψωρόεκατομμυριάκι του στίβου. Να θυμηθούμε πως με το νόμο Παππά, τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα διοικεί (δι’ αντιπροσώπου, του Διευθύνοντος Συμβούλου) ο υπουργός – ο κ. Παππάς εν προκειμένω. Το είδαμε με συμφωνία για τα δικαιώματα μετάδοσης του ποδοσφαιρικού κατιμά. Λιγότερο γνωστό αλλά ακόμη πιο σπαρταριστό είναι το ζήτημα με τα δικαιώματα της Football League.

    » Ψάχνοντας λίγο την ιστορία με τους εργοδότες του κ. Πετσίτη παρατηρούμε ότι μεταξύ αυτών είναι οι Nova/Forthnet, ένας σκασμός διευκολύνσεων με αξία για τον πελάτη του κ. Πετσίτη κάμποσων εκατομμυρίων. Επίσης ο Alpha ή ο κ. Κοντομηνάς ο ίδιος. Υπάρχει πεδίο ενδιαφέροντος.

    » Ο κ. Πετσίτης πελάτη είχε την εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη. Το αντικείμενο ενασχόλησής του ας το ψάξουν. Στο πεδίο των δικαιωμάτων, όποιος μπορεί να φαντασθεί τι μπορεί να αγόρασε ο κάτοχος των δικαιωμάτων Mundial ας το πει.

    » Αν ήμουν εισαγγελέας θα ενδιαφερόμουν για την περίπτωση. Θα έκανα φύλλο και φτερό όλα τα τιμολόγια των πελατών του κ. Πετσίτη. Έχω την εντύπωση πως σχετικά με το χρήμα τα συριζόνια είναι όπως οι κατσαρίδες: για κάθε μία που βρίσκεις είναι δέκα που δεν έχεις βρει ακόμη. Είναι πιθανόν να έχουν τους ίδιους πελάτες και άλλοι φίλοι φίλων του κ. Πετσίτη» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Προκοπάκης.

    Τι απαντά ο Νίκος Παππάς

    Οι αποκαλύψεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Νίκο Παππά. Ο ίδιος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Κόκκινο, παραδέχτηκε ότι ο Μάνος Πετσίτης είναι παιδικός φίλος του, ωστόσο κράτησε αποστάσεις από την υπόθεση λέγοντας ότι «είναι ο ίδιος αρμόδιος, για να απαντήσει για την πορεία του». Πρόσθεσε ότι «επί δική μας διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία εύνοια συμφερόντων».

    Μάλιστα, υποστήριξε ότι πρόκειται «για σκανδαλολογία» που εκπορεύεται από τη ΝΔ. «Επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της και της έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι στην οικονομία, σκανδαλολογεί ασύστολα. Έχει κάτσει, ψειρίσει τη μαϊμού, ψάξει και τα ίδια τα πρόσωπά μας, τους φίλους και συγγενείς μας και τους παλιούς μας συμμαθητές. Αυτό που πρέπει να ψάξει κανείς να δει είναι πότε και αν ευνοήθηκαν συγκεκριμένα συμφέροντα και με ποια διακυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

    Με την παραδοχή ότι είναι φίλοι από παλαιά, ενδεχομένως ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι θα έκλεινε το θέμα, όπως και με την παρότρυνση προς τον κ. Πετσίτη να δώσει μόνος του εξηγήσεις για την ιλιγγιώδη πορεία του τα τελευταία χρόνια. Όμως, τα αμείλικτα ερωτήματα δεν αφορούν στη φιλία, η οποία σαφώς δεν ελέγχεται ποινικά. Αυτό που επισημαίνουν οι πάντες έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά το 2015 ο κ. Πετσίτης άρχισε ξαφνικά να έχει -και έμμισθες- σχέσεις με γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ