• Πολιτική

    «Όχι» στην αποφυλάκιση του Άρη Φλώρου από το Εφετείο

    Φλώρος

    Άρης Φλώρος


    Δεν έπεισε τους δικαστές ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος και θα παραμείνει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή κάθειρξης των 21 ετών που του επιβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για την υπόθεση υπεξαίρεσης των εταιριών Enegra-Hellas Power.

    Το Πενταμελές Εφετείο απέρριψε την αίτηση του επιχειρηματία και δεν ανέστειλε την εκτέλεση της πρωτόδικης καταδίκης του. Έκρινε ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι ύποπτος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων κι ότι τα προβλήματα υγείας που επικαλείται δεν θα γίνουν ανεπανόρθωτα αν παραμείνει στη φυλακή.

    Ο Άρης Φλώρος έχει καταδικαστεί κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας, σε ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

    “Στη φυλακή δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου”

    Ενώπιον των δικαστών ο παρών στη συζήτηση επιχειρηματίας ζήτησε την αποφυλάκισή του για να μπορέσει, όπως είπε, να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επικαλέστηκε, μάλιστα, ψυχολογικά προβλήματα.

    “Εκεί που είμαι εκτός από τις πιέσεις, δε μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου”, είπε χαρακτηριστικά. “Υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία διαιτησίας. Δεν μπορώ να βοηθήσω τους συνηγόρους μου. Είχα μια εταιρία με 120 άτομα προσωπικό. Δεν έχω άνθρωπο να μιλήσω για τα τεχνικά ζήτημα. Ο καθηγητής που προσλάβαμε από το Βερολίνο δεν ξέρει πως λειτουργεί η αγορά. Εγώ βρήκα το λάθος στον αλγόριθμο της οριακής τιμής στην Ελλάδα! Αυτό είχε να κάνει με όλη τη χώρα! Το 2011 το εντόπισα από το 2013 ζητάμε να επιλυθεί η διαφορά.”

    Ο Άρης Φλώρος υποστήριξε πως αν αφεθεί ελεύθερος θα είναι και πάλι παρών στις δικαστικές εκκρεμότητές του:

    «Μένω στη Φιλοθέη με τους γονείς μου. Δεν είμαι παντρεμένος. Πήγαινα κανονικά στο δικαστήριο. Από τις 80 συνεδριάσεις πήγα στις 72. Εχω μόνιμη κατοικία».

    Φλώρος
    Άρης Φλώρος

    Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δικηγόροι του:

    -Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαιτησίας μεταξύ των δύο εταιριών και τη ρυθμιστική αρχή ενεργειας ΛΑΓΗΕ.
    Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι “βρήκα το λάθος στον αλγόριθμο της οριακής τιμής στην Ελλάδα! Αυτό είχε να κάνει με όλη τη χώρα! Το 2011 το εντόπισα από το 2013 ζητάμε να επιλυθεί η διαφορά».

    -Οι εταιρίες Energa και Hellas power είχαν ανείσπρακτες απαιτήσεις οι οποίες φτάνουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ απο πελάτες, και τα οποία μπορούν να διεκδικηθούν απο τον ΛΑΓΗΕ. «Αυτές έχει δικαίωμα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να τις απαιτήσει ο ΛΑΓΗΕ από τους πελάτες. Ήδη προχωρεί στην άσκηση αγωγών. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς γιατί είναι ύψους 80 εκ. ευρώ. Με την πρωτόδικη απόφαση το ποσό αυτό έχει περιληφθεί στα υπεξαιρεθέντα. Αυτό είναι το νέο στοιχειο», υποστήριξε ο εκ των συνηγόρων Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

    Λίγες ημέρες μετά την εκφώνηση της απόφασης για την υπεξαίρεση τον περασμένο Φλεβάρη, ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση ζητώντας πιο βαριές ποινές και καταδίκες χωρίς ελαφρυντικά και επιεικέστερη μετατροπή των κατηγοριών και για τους 11 κατηγορουμένους.

    Με την έφεσή του ο εισαγγελέας, ουσιαστικά, ζητά να καταδικαστούν με τη βαρύτερη των ποινών, την ισόβια κάθειρξη, οι δύο επικεφαλής των εταιριών, οι επιχειρηματίες Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, αλλά και βασικοί συγκατηγορούμενοί τους που πρωτόδικα καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Ελληνικού Δημοσίου.

    Μετά την έφεση, η δίκη σε δεύτερο βαθμό των 11 κατηγορουμένων ξαναρχίζει από το «μηδέν» και θα τους φέρει ξανά αντιμέτωπους με τα ισόβια. Ο κ. Πεπόνης έκρινε ότι οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου «δεν στάθμισαν ορθώς το βαθμό της εγκληματικής δράσης των κατηγορουμένων» και ζητά την «εξαφάνιση της απόφασης ως προς το σκέλος των ποινών αλλά και των ελαφρυντικών».

    Ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν έπρεπε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους (πρότερος έντιμος βίος ή/και ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη τους), γεγονός που έριξε την ποινή τους.

    Για τον Βασίλη Μηλιώνη, ο κ. Πεπόνης άσκησε έφεση και για τη μετατροπή της κατηγορίας για την οποία κρίθηκε ένοχος (απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση) και πλέον ο νεαρός επιχειρηματίας θα δικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξανά για το αδίκημα της φυσικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα «βόμβα» από το ΣτΕ: Ακυρη η ΚΥΑ για το πόθεν έσχες – Στον αέρα οι δηλώσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποφυλακίζεται ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας



    ΣΧΟΛΙΑ