• Top Stories

    Στη φυλακή παραμένουν Ηριάννα – Περικλής – Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αποφυλάκισης


    Για δεύτερη φορά η Δικαιοσύνη απέρριψε την αίτηση της 29χρονης Ηριάννας και του 33χρονου Περικλή, κλείνοντας πίσω τους την πόρτα της φυλακής.
    Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας δεν έκανε δεκτή την αίτηση των δύο κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και αποφάσισε να μην αναστείλει την εκτέλεση της πρωτόδικης καταδίκης τους.
     
    Η απόφαση του δικαστηρίου – η Ηριάννα και ο Περικλής να παραμείνουν στη φυλακή – ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση.
     
    Το νέο «όχι» της Δικαιοσύνης υποδέχθηκαν με συνθήματα οργής και μεγάλη ένταση οι φίλοι και αλληλέγγυοι των δύο κατηγορουμένων που είχαν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα. Κάποιοι από αυτούς σήκωσαν καρέκλες από το ακροατήριο και τις πέταξαν προς τα έδρανα των δικαστών.
     
    Η αγόρευση του εισαγγελέα
     
     
    Νωρίτερα, στην αγόρευση του ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης υποστήριξε:
     
    «Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη.  Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον. Η  νέα αίτηση της έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων. Είναι προϋπόθεση αυτό αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως.»
     
    Για τον ισχυρισμό της Ηριάννας ότι είναι αθώα από την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι «ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».
     
    Για τον 33χρονο Περικλή, ο εισαγγελέας Εφετών είπε στην αγόρευση του:
     
    «Δεν διαφοροποιείται η κρίση με την οποία απορρίφθηκε η προηγούμενη αίτηση του κατηγορουμένου. Δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του. Υπάρχει το γενικότερο αίσθημα της θλίψεως για νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα του νόμου αίφνης μετά της εκδόσεως της πρωτόδικης απόφασης».
     
    «Οσα έχτιζα, καταστρέφονται»
     
    Νωρίτερα, η 29χρονη ζήτησε από τους δικαστές να της ανοίξουν την πόρτα της φυλακής, μιλώντας για τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις που έχουν ήδη προκληθεί, όπως υποστήριξε, στην πανεπιστημιακή της πορεία.
     
    «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο κι ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου», είπε χαρακτηριστικά η Ηριάννα, η οποία τον περασμένο Ιούνιο καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.
     
    Η πρώτη της αίτηση να ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης καταδίκης της είχε απορριφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη για τη διάπραξη νέων αδικημάτων.
     
    «Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη την πρώτη Ιουνίου», ανέφερε σήμερα στους δικαστές. «Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία. Στη φυλακή χάνω ένα-ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλης του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφος μου αθωώθηκε κι εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Οσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».
     
    Μιλώντας με τη σειρά του στους δικαστές ο 33χρονος Περικλής Μπ., πρωτόδικα καταδικασμένος σε ποινή 13 ετών για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, υποστήριξε ότι το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει κι ότι πάντα, στο παρελθόν, ήταν συνεπής με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

    Δήλωση Θοδωρή Μαντά- Συνήγορου Ηριάννας :

    «Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία. Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο ρεπό αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι ‘αυτή τη νέα κοπέλα, γι ‘αυτή τη νέα επιστήμονα».

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπ. Δικαιοσύνης: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές – Τι καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με νέα ποινική δίωξη αντιμέτωπος ο τέως δημάρχος Καλαμαριάς Χρ.Οικονομίδης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελέας για την Ηριάννα και τον Περικλή: «Να παραμείνουν στη φυλακή»

     



    ΣΧΟΛΙΑ