• First Top Stories

    ΝΔ: Η ιδεολογική μάχη μεταξύ των «γαλάζιων» συνιστωσών

    • NewsRoom
    Νέα Δημοκρατία ΝΔ


    Την ερχόμενη Τετάρτη ολοκληρώνεται το 6ο και τελευταίο προσυνέδριο της ΝΔ που πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα. Η ΝΔ  μπαίνει στην τελική ευθεία για το συνέδριο της Αρχών και Θέσεων της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου . Στα μέχρι στιγμής προσυνέδρια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε ένα πρωτόγνωρο προσυνεδριακό διάλογο, καθώς ο λόγος δόθηκε σε εξειδικευμένους ομιλητές ανάλογα με τις θεματικές ενότητες και όχι σε κομματικά στελέχη -πέρα των τομεαρχών- όπως γινόταν στο παρελθόν. Στην ουσία στα γαλάζια προσύνεδρια δημιουργήθηκε το …πρόπλασμα των προτάσεων που θα αποτελέσουν την εναλλακτική προγραμματική πρόταση με την οποία η ΝΔ θα διεκδικήσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές, και η οποία πρόκειται να επικυρωθεί στο συνέδριο Αρχών και Θέσεων του Δεκεμβρίου.

    Από εκεί και πέρα το συνέδριο του Δεκεμβρίου θα αποτελέσει και το …στίβο μάχης όπου αναμένεται να αποτυπωθούν τα ιδεολογικά …ρεύματα που κυριαρχούν στο εσωτερικό της γαλάζιας  παράταξης. Όπως και στο παρελθόν  έτσι και στη σημερινή περίοδο της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο νέος πρόεδρος θα επιχειρήσει μέσω αυτής της …οδού να σφραγίσει την εδραίωση της πολιτικής του φιλοσοφίας. Αρχικά ήρθε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ στις αρχές του 2016, μετά το τακτικό συνέδριο όπου υπήρξε η αλλαγή συσχετισμών στον κομματικό μηχανισμό και τώρα το τρίτο και τελικό στάδιο της ιδεολογικής κυριαρχίας μέσω του συνεδρίου Αρχών και Θέσεων. Πρόκειται ωστόσο για ένα συνέδριο που δεν θα εκλέξει ηγεσία, όργανα του κόμματος και, πάντως, δεν θα οδηγήσει σε κάποια καταμέτρηση δυνάμεων και τάσεων στο εσωτερικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, στα παρασκήνια έχουν ήδη ξεκινήσει οι …ζυμώσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των εκφραστών τα διάφορων ιδεολογικών τάσεων που υπάρχουν και έχουν κατά καιρούς εκφραστεί στο εσωτερικό της φιλελεύθερης παράταξης.

    Μέχρι στιγμής στο εσωτερικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης, ως  πολιτικό «μανιφέστο» ενόψει του συνέδριου χαρακτηρίζεται   η πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στη Θεσσαλονίκη, όπου αναφέρει κατ’ αρχήν ότι η ΝΔ είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και εκφράζει το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που προσδοκούν ένα ασφαλέστερο και παραγωγικότερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Σημείωσε επίσης ότι η παράταξη χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος με αιχμή του δόρατος τα Εθνικά θέματα. Με την παραπάνω ιδεολογική πλατφόρμα, ο κ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, παρεμβαίνει δημόσια στην ιδεολογική κουβέντα που έχει ανοίξει για τη φυσιογνωμία του κόμματος και καταθέτει το πολιτικό του μανιφέστο ενόψει του ιδεολογικού συνεδρίου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα όσα επεσήμανε μέσω άρθρου του στην Καθημερινή, πριν λίγες εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά το οποίο πέρα από την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου (2012-2014), προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα καταθέτοντας τη δική του …προγραμματική ατζέντα. «Δεν σώζεται η χώρα αν αφήσουμε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις σε όσους τις… υπονομεύουν ανοικτά! Τα φιλελεύθερα ιδανικά πρέπει να νικήσουν τον κρατισμό. Οριστικά και αμετάκλητα…» είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που αναδεικνύουν την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ. Μια άποψη που για τους …παροικούντες της γαλάζια Ιερουσαλήμ  έχει εκφραστεί  στο παρελθόν από βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που έχει πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Σαμαρά.

    Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά δρώμενα, στην κεντροδεξιά παράταξη αυτή τη στιγμή …συγκρούονται τρία ιδεολογικά ρεύματα: οι μεταρρυθμιστές, η λαϊκή δεξιά και η σκληρή δεξιά. Η ιδεολογική μάχη έχει αρκετές φορές αποτυπωθεί και στον τρόπο που έχουν εκφραστεί το διάστημα της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη τα διάφορα &γαλάζια& κοινοβουλευτικά στελέχη για την …χροιά με την οποία θα πρέπει η ΝΔ να ασκεί αντιπολίτευση.

    Βουλευτές που κατατάσσονται στο καραμανλικό μπλοκ και βρίσκονται σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη  τάσσονται υπέρ μιας ήπιας αντιπολιτευτικής γραμμής  που προτάσσει τον πολιτικό διάλογο σε μείζονα θέματα πολιτικής. Από την άλλη υπάρχει το «σκληρό» μπλοκ βουλευτών επιρροής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που μιλούν για «σκληρή» γραμμή αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση με πολωτικά χαρακτηριστικά. Ενώ η ηγετική ομάδα της ΝΔ προτάσσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα προσπαθώντας να ισορροπήσει πολλές φορές ανάμεσα στις άλλες δυο εσωκομματικές τάσεις.

    Στόχος λοιπόν του επικείμενου συνεδρίου να αναπτυχθεί στην κάθε του λεπτομέρεια το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, με τελικό στόχο να εγκριθεί από ένα διευρυμένο πολιτικό σώμα ο νέος προγραμματικός λόγος της ΝΔ, με τον οποίο το κόμμα θα κινηθεί κατά την προσεχή προεκλογική περίοδο και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία. Ακόμη, η συγκεκριμένη …μάχη μεταξύ των ιδεολογικών ρευμάτων δεν εμπεριέχει σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση της ηγεσίας, καθώς ούτως ή άλλως, μία τέτοια επιδίωξη, οποιασδήποτε πλευράς, θα ερχόταν σε αναντιστοιχία με την δημοσκοπική πορεία του κόμματος και τις προοπτικές πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ορατό ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ