• Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την αλλαγή φύλου στα 15 με 148 βουλευτές

    • NewsRoom


    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Σε σύνολο 285 βουλευτών (απουσίαζαν 15 βουλευτές), «ναι» στην αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών είπαν 148 βουλευτές.

    Τη συναίνεσή τους στο άρθρο 3 του νόμου, πλέον, για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 με μια δήλωση, έδωσαν 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνήθηκε να συναινέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς Γεωργία Γεννιά, η οποία αγνόησε τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

    Στους 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είπαν «ναι» στην αλλαγή φύλου αθροίστηκαν οι έξι βουλευτές του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις που διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του Πάνου Καμμένου.

    «Όχι» στην αλλαγή φύλου είπαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας ψήφισαν «παρών» με εξαίρεση τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που τάχθηκε υπέρ του «ναι» στην νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από τη ΔΗΣΥ απουσίαζαν: Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου και Τζελέπης Μιχαήλ.

    Κόντρα Λεβέντη – Βούτση για τα «ανώμαλα πράγματα»

    Ένταση προκλήθηκε και την ώρα της ομιλίας του Β. Λεβέντη και όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθύνθηκε στον πρόεδρό της Νίκο Βούτση σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

    «Το να αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση του είναι ανώμαλα πράγματα δεν είναι ωραία πράγματα κύριε Πρόεδρε της Βουλής», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Βασίλης Λεβέντης.

    Η φράση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Νίκου Βούτση, που καθόταν ακριβώς από πάνω, ο οποίος είπε «Πολύ ωραία είναι», προκαλώντας την «έκρηξη» του αρχηγού της Ένωσης Κεντρώων.

    Β. Λεβέντης: «Nα τα χαίρεστε. Ντροπή σας. Αμα είναι ωραία».

    Ν. Βούτσης: Τα χαιρόμαστε…Σας παρακαλώ άντε τώρα.

    Β. Λεβέντης: Πήρατε την εξουσία με 35%… Τι είστε δικτάτορες; Αγνοείτε όλους. Αγνοείτε την Εκκλησία. Εσείς ξέρετε τα πάντα.

    Υπέρ της ρύθμισης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, ενώ οι ΑΝΕΛ, πλην του Κώστα Ζουράρη που ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει τη νέα ρύθμιση, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν. Η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων τάχθηκαν κατά, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποφασίσει το συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας που συνεδριάζει από το πρωί για την τελική της στάση, μετά την άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν τη διάταξη.

    Να σημειωθεί ότι περίπου στη 1.00 το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Νωρίτερα, γύρω στις 12.00 μ.μ. αναμένεται να μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Ας κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ευάλωτους, αδύναμους και αδικημένους συνανθρώπους μας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι πρέπει να ακούμε αυτούς που από άμβωνος κηρύττουν την αγάπη, την ισότητα και την φιλαλληλία».

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, που καταφεύγει σε υπερβολές και ακρότητες. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να λαϊκίσει και να διχάσει την κοινωνία για να πείσει δήθεν ότι έχει προοδευτικό πρόσημο», προσέθεσε.

    Αλ. Τσίπρας: Έχετε χάσει την μπάλα, κύριε Μητσοτάκη

    Σήμερα ψηφίζουμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και τομή για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ανέφερε για το σχέδιο νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας με την παρέμβασή του τη διήμερη συζήτηση.

    Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας πως αποδεικνύεται από τη στάση του «γιαλαντζί φιλελεύθερος», είναι «ένας σκληρά νεοφιλελεύθερος και βαθιά συντηρητικός αρχηγός» που με ευκολία ψηφίζει νομοθετήματα που καταργούν την κοινωνική συνοχή αλλά αρνείται να ψηφίσει διεύρυνση δικαιωμάτων.

    «Την ίδια στιγμή που λέτε ότι είστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, θέλετε να παίρνουν γνωμάτευση οι ενήλικες πολίτες για να αποκτήσουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Δηλαδή ετεροπροσδιορισμός στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Έχετε χάσει την μπάλα, κύριε Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας δε στις επικρίσεις για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ΝΔ έρχεται στη Βουλή με την καραμέλα των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου και τους κατηγορεί για ακροδεξιούς, αν και άλλοι είναι οι ακροδεξιοί και έχουν γίνει αντιπρόεδροι στο κόμμα της ΝΔ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρανίκας εξυμνεί Τσίπρα για την αλλαγή φύλου: Τίμησε τη χώρα δίχως υποκρισία και δημαγωγίες (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή: «Παρών» στο άρθρο 3 ως έχει αποφάσισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Η ΝΔ έχει τη φιλελεύθερη θέση για το θέμα της αλλαγής φύλου



    ΣΧΟΛΙΑ