Δ. Βίτσας: Το 30% των εργασιών αναβάθμισης των F-16 στην Ελλάδα

0
Δημήτρης Βίτσας
Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας

Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αναφορικά με το κόστος και τις διαδικασίες αναβάθμισης των F-16, επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας ανέφερε πως το τελικό κόστος των εργασιών αναβάθμισης των F-16 στην έκδοση Viper θα είναι 1,1 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα δεν θα επιλέξει την αναβάθμιση και των 123 μαχητικών αεροσκαφών του στόλου της. Όπως διευκρίνισε,  η ελληνική πλευρά ζήτησε από την αμερικανική να εξετάσει 3 πιθανές εκδοχές ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών που πρόκειται να αναβαθμιστούν. Η πιο δαπανηρή, που αφορά στην αναβάθμιση και των 123 αεροσκαφών, προσδιορίζεται στα 2,4 δισ. δολάρια. «Αυτή είναι η οροφή, το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβεί αυτό το κόστος» συμπλήρωσε.

Έφερε , μάλιστα, ως παράδειγμα το γεγονός ότι όταν επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή αγοράστηκαν τα τελευταία F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, πήγε στο Κογκρέσο μία συμφωνία ως 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά το τελικό ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Πρέπει να γίνει καθαρό τι είναι η «οροφή» και τι η πραγματικότητα στο τέλος, σχολίασε.

Σχετικά με τη διαδικασία, ο κ. Βίτσας τόνισε πως το 2019 θα ξεκινήσει η σταδιακή παραλαβή των αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16. Μάλιστα, ανέφερε πως το 30% των εργασιών αναβάθμισης του 1,1 δισ. ευρώ θα γίνουν στην ΕΑΒ και σε άλλες ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες.

«Ένα ή δύο αεροσκάφη αναβαθμίζονται ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα και στη συνέχεια μία σειρά ηλεκτρονικά συστήματα φτιάχνονται στις ΗΠΑ, έρχονται στην Ελλάδα, συναρμολογούνται και γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται», πρόσθεσε. «Τα περί μηδενικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είναι για αυτούς που δεν ξέρουν.»

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς προκύπτει ο αριθμός των 2,4 δισ. δολαρίων που ακούγεται, o κ. Βίτσας είπε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν και τα 123 μαχητικά που πρότεινε η Ελλάδα, να προστεθούν φόροι και σειρά άλλων επιβαρύνσεων, αλλά και πιθανών αναγκών την επόμενη δεκαετία (following support).

«Έτσι όπως την έχουμε σχεδιάσει εμείς, (την αναβάθμιση) δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ … λύνουμε το ζήτημα της αναβάθμισης στο κομμάτι του στόλου των μαχητικών … ο αριθμός τους μένει να καθοριστεί ακριβώς … είναι 150, αυτό που στείλαμε αφορούσε 123, η βασική μας σκέψη είναι κοντά στα 100 μαχητικά. Και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν, αλλά με άλλο τρόπο. Θα αλλάξει το ραντάρ, η πτητική ικανότητα, τα ηλεκτρονικά συστήματα, η δυνατότητα των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν», παρατήρησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Οπισθοχώρηση» Τσίπρα για τα F-16 μετά το σοκ των θεσμών: «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Όλη η αλήθεια για τα 2,4 δισ. των F-16: Η συμφωνία στο Κογκρέσο δεν περιέχει «αντισταθμιστικά»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο μεγάλος κερδισμένος της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ είναι ο Ντένης Πλέσσας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here