• Pharma & Health

    Καταργείται η Επιτροπή Θετικής Λίστας – Δύο Επιτροπές Διαπραγμάτευσης Τιμών

    money-medication


    Τέλος στην Επιτροπή Θετικής Λίστας βάζει το υπουργείο Υγείας, με νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση από σήμερα Πέμπτη και αναμένεται να θεσμοθετηθεί πριν από τις γιορτές.

    Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, θεσμοθετείται Επιτροπή Αξιολόγησης Νέων Φαρμάκων (ΗΤΑ), η οποία έχει ως ευθύνη την ένταξη ή απένταξη φαρμακευτικών προϊόντων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, υπάγεται στον υπουργό Υγείας και είναι ενσωματωμένη στο σύστημα του ΕΟΦ.

    Η υπάρχουσα Επιτροπή Θετικής Λίστας και ό,τι αρμοδιότητες είχε αυτή, με τα νέα κριτήρια και με το νέο τρόπο οργάνωσης, ενσωματώνονται στη λειτουργία της Επιτροπής Η.Τ.Α, ενώ παραμένει το εξωτερικό κριτήριο 9-6-3, μέχρι να τεθεί ξανά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί πριν τον Ιούνιο του 2018.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε σχετική συνέντευξη τύπου, η Επιτροπή Η.Τ.Α. παραπέμπει στη νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η οποία είναι διασυνδεδεμένη με τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, υπάγεται και αυτή στον υπουργό.

    Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ευθύνη για τη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης μόνο για τα φάρμακα (νοσοκομειακά και των εξωνοσοκομειακά), τις αιτήσεις των οποίων η Επιτροπή Η.Τ.Α. έχει παραπέμψει σε αυτή για την εκτίμηση της δημοσιονομικής επίπτωσης αλλά και να εισηγείται στην Επιτροπή Η.Τ.Α. σχετικά με την τιμή αποζημίωσης του φαρμακευτικού προϊόντος.

    Είναι εννεαμελής, συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Υγείας και αποτελείται από 5 μέλη που ορίζονται από τον υπουργό (3 από το χώρο του φαρμάκου, έναν νοσοκομειακό φαρμακοποιό, έναν διοικητή ή υποδιοικητή ΥΠΕ), δύο μέλη που ορίζονται από τον ΕΟΠΥΥ, ένα που ορίζεται από τον ΕΟΦ και ένα που ορίζεται από τον ΙΦΕΤ.

    Η ισχύουσα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, παραμένει όσον αφορά σε όλες τις υπόλοιπες συμβάσεις του Οργανισμού (ιδιώτες πάροχοι, αποζημίωση υλικών).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλες αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική – Επαναξιολογείται όλη η «θετική» λίστα



    ΣΧΟΛΙΑ