• Πολιτική

    Νέο «επεισόδιο» στην ελληνο-ρωσική κρίση με πρωταγωνιστές Ρώσους κληρικούς

    • NewsRoom
    Μαρία Ζαχάροβα. Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ρωσίας.

    Μαρία Ζαχάροβα. Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ρωσίας.


    Νέο «επεισόδιο» επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας, με τη Μόσχα τώρα να ζητά εξηγήσεις για την άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, αρκετοί κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος τους είχε αρνηθεί τη χορήγηση βίζας, χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις.

    «Έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (σ.σ. την πληροφορία)… Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

    Παράλληλα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη.

    «Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεχτη», δήλωσε η ίδια.

    Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα το απόγευμα τον πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος παρέλαβε υπόμνημα στον οποίο τού κοινοποιήθηκε η απέλαση δύο στελεχών την Ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα καθώς και η απαγόρευση εισόδου στον Γιώργο Σακελλαρίου, του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

    Επιπλέον, η ρωσική πλευρά προχώρησε σε διάβημα προς τον κ. Φρυγανά, με το οποίο εγκαλεί την Αθήνα για «αντιρωσικές ενέργειες».

    Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τις ρωσικές ενέργειες. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο περί ασύμμετρης κίνησης από πλευράς των Ρώσων.

    Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που είχε επιβάλει μέτρα μετά από συγκεκριμένες κινήσεις, οι Ρώσοι έδρασαν με τρόπο αυθαίρετο. Προσέθεταν δε ότι η Αθήνα εξετάζει το πως θα αντιδράσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντονη αντίδραση της Ρωσίας για δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας: «Τέτοιες ηλίθιες επιθέσεις είναι ντροπή»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ελεύθερη πτώση και το ρούβλι – Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν και πάλι την πλάτη στη Ρωσία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ρωσικός χειμώνας στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας: Η απάντηση άργησε δύο εβδομάδες – Το μήνυμα προς Κοτζιά



    ΣΧΟΛΙΑ