• Ελλάδα

    ΝΔ: Τι αντιπροτείνει και γιατί για τον τρόπο κήρυξη των απεργιών

    • NewsRoom
    Νέα Δημοκρατία ΝΔ


    Τη δική της πρόταση στον τρόπο κήρυξης απεργίας παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, η οποία επισημαίνει πως υποστηρίζει την γενική ιδέα για απαίτηση της σύμφωνης γνώμης από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

    Η αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο η ρύθμιση του 50%+1 εισάγεται από την πλευρά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μια προτεινόμενη διάταξη που είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική και που μοιραία θα οδηγήσει «σε νέα προβλήματα και καταστρατηγήσεις».

    «(Η προτεινόμενη διάταξη) Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Μοιραία, λοιπόν, θα προκαλέσει νέα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες δικαστικές διενέξεις και καταστρατηγήσεις που τελικά θα υπονομεύσουν την απεργία», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία διαπιστώνει τα παρακάτω προβλήματα, στα οποία προτείνει διορθώσεις:

    -Η απαίτηση να προσέλθουν στο ίδιο μέρος το 50%+1 των (εκατοντάδων ή και χιλιάδων) οικονομικώς τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να συζητήσουν, είναι παράλογη και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος για τα σωματεία αυτά. Επομένως, η ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στην αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, όχι στη συζήτηση.

    -Η απαίτηση για αυτοπρόσωπη παρουσία είναι παρωχημένη. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι. Η χρήση του ΑΜΚΑ μπορεί να διασφαλίσει την ψηφοφορία.

    «Εκτός, βέβαια, αν ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταργήσει στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας», επισημαίνει η οδός Πειραιώς.

    Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο την δική της πρότασή της, την οποία και χαρακτηρίζει «ξεκάθαρη και πιστή στις αρχές και την ιδεολογία της», που στοχεύει στη διευκόλυνση των εργαζομένων:

    «Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης, γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίσει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς, απεργίες, επίδομα τέκνων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα αγκάθια του νέου πολυνομοσχεδίου: Πλειστηριασμοί, απεργίες, αφορολόγητο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ντου» του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας – Έτοιμη να βάλει τα κλάματα η Αχτσιόγλου (video)



    ΣΧΟΛΙΑ