• Top Stories

    Μυρίζει εκλογές: Ξεκίνησε την παροχολογία η κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Άρχισε η παροχολογία εκ μέρους της κυβέρνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και να επαναλαμβάνει ότι είναι ανοικτό το τι θα γίνει με τις συντάξεις.

    Εκτενής συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις και τις κοινωνικές πολιτικές έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση  του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί τέθηκε το ερώτημα αν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να εφαρμοστεί ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων το 2019 και αν μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην προχωρήσει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019.

    Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι αποφασισμένα και αποτυπωμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Κομισιόν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος Ιουλίου ένα πρώτο σχέδιο για το περιεχόμενο των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2019.

    Πάνω στο σχέδιο αυτό θα κινηθεί και η ομιλία του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

    «Δημοσιονομικός χώρος 750 εκατομμυρίων»

     

     

     

    Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. «που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα».

    «Έχουμε» πρόσθεσε «μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνεται περισσότερο το 2020 και πάει λέγοντας. Επομένως, εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

    Συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε», δεδομένου ότι «ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και όλο το 2019 και θα περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης».

    Για τις συντάξεις

     

     

    Σχετικά με τις συντάξεις, είπε, μεταξύ άλλων: «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε». Συμπλήρωσε ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019» και τόνισε πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί».

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι από την 21η Αυγούστου η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, η παρακολούθηση δεν είναι των μέσων, αλλά των στόχων. Και πως «εφόσον οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά».

    «Εφόσον οι στόχοι τηρούνται, η διακριτική ευχέρεια για την επιλογή των μέσων θα είναι στην κυβέρνηση» υπογράμμισε. «Από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο, ανοίγει και την πόρτα, ώστε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά να παραμείνει και για το 2019».

    Για τον ΦΠΑ στα νησιά

     

     

    Σχετικά με την αναστολή του μέτρου αύξησης ΦΠΑ στα νησιά, σχολίασε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκατ.» και συμπλήρωσε ότι «από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο μέτρο, ανοίγει και την πόρτα ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει και για το 2019».



    ΣΧΟΛΙΑ