• Πολιτική

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Συνάντηση με θέμα «Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία»

    • NewsRoom
    Βαρδινογιάννη


    Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα «ADDRESSING THE HUMANITARIAN CHALLENGES OF A EURO-MEDITERRANEAN PARTNERSHIP» (Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία), που διοργανώνει το «Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi» (NGIC) σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», πραγματοποιήθηκαν χτες Πέμπτη (23 Νοεμβρίου) στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Βαρδινογιάννη

    Το πρώτο πάνελ ομιλητών επεξεργάστηκε το θέμα: «Δημιουργώντας ανθρωπιστικές κοινωνίες στον 21ο αιώνα, μέσα από την προώθηση του πολύ-πολιτισμικού διαλόγου και του πολιτισμού ειρήνης, μια πρόκληση για την Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία».

    Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (1997-2002) Petar Stoyanov, ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (2001-2002) Zlatko Lagumdzija, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας (1996-2000) Emil Constantinescu και ο Πρόεδρος της Κροατίας (2010-2015) Ivo Josipovic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Dr. Ismail Serageldin, ο Δεύτερος Πρόεδρος του NGIC και Αντιπρόεδρος της World Bank (1992-2000).

    Ο Dr. Ismail Serageldin δήλωσε ότι «Όταν μιλάμε για πολύ-πολιτισμικότητα, θα πρέπει να προσθέσουμε μια πρωταρχική κουλτούρα: την κουλτούρα της ειρήνης».

    Ο Petar Stoyanov τόνισε ότι «Η σύγκρουση των πολιτισμών θα μπορούσε να αμβλυνθεί μόνο αν οι άνθρωποι της Δύσης και της Ανατολής αποφάσιζαν να ξεκινήσουν μια πορεία προς ένα μέλλον που θα βασίζεται στην κατανόηση. Ο διάλογος μεταξύ λαών και πολιτισμών πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα διεθνώς και να γίνει το όχημα για μια νέα Ευρώπη».

    Βαρδινογιάννη

    Ο Zlatko Lagumdzija επεσήμανε ότι «Είναι ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον, έχοντας κατά νου ότι το παρελθόν μας δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά κάτι από το οποίο μπορούμε να μάθουμε. Χωρίς την προώθηση πολλών διαφορετικών πολιτισμών και τον διάλογο μεταξύ τους, δεν έχουμε καμία πιθανότητα για το μέλλον. Και πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο με την καρδιά μας, αλλά και με το μυαλό μας».

    Ο Emil Constantinescu σημείωσε πως «Η κουλτούρα της ειρήνης βασίζεται σε ένα νέο είδος σχέσης μεταξύ των κρατών και μεταξύ των λαών. Η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί, αλλά πρέπει να αναδυθεί από το βάθος των συνειδήσεων των ανθρώπων. Τα μεγαλύτερα λάθη στην πολιτική ιστορία προκλήθηκαν από την έλλειψη κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων – ή από ανθρώπους που δεν ήθελαν να καταλάβουν τα κίνητρα του άλλου. Ο πολύ-πολιτισμικός διάλογος διευρύνει το πεδίο για την επίτευξη ειρήνης».

    Ο Ivo Josipovic δήλωσε πως «Ένα από τα κύρια καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, βασισμένης στην ανοχή, την κατανόηση και την πολυ-πολιτισμικότητα. Μια ευρωπαϊκή ταυτότητα απαιτεί όχι μόνο νόμους, αλλά και αξίες. Οι καλές σχέσεις δεν είναι ποτέ μια τελειωμένη δουλειά. Η πολυ-πολιτισμικότητα είναι σαν ένας πολύ όμορφος, πολύ ευαίσθητος κήπος, που χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη ή τη Μεσόγειο, ή ακόμα και για την ανθρωπότητα, αν δεν κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναγνωρίσουμε όλους τους πολιτισμούς και όλους τους λαούς».

    Βαρδινογιάννη

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: «Όσοι από εμάς πιστεύουμε στην πολύ-πολιτισμικότητα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να μυήσουμε και να δεσμεύσουμε την την κοινωνία σ’ αυτήν. Διαφορετικά θα συζητάμε ξανά και ξανά μεταξύ μας και δεν θα φτάνουμε σε κανένα αποτέλεσμα».

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ:

    Ο Hikmet Cetin σχολίασε ότι «Ξεχάσαμε την ιδεολογία, τις αγορές, την αριστερά και τη δεξιά. Όλα αυτά που συζητάμε εδώ είναι ο πολιτισμός, όμως ο λαϊκισμός είναι αυτός που επικρατεί σήμερα και δεν υπάρχει ηγεσία για να του αντισταθεί» και από τη μεριά της η Noeleen Heyzer δήλωσε ότι «Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι στατικό και δεδομένο, μεταβάλλεται συνεχώς, και έχει σχέση με τη δύναμη. Τη δύναμη να αποφασίζει κανείς τι είναι επιτρεπτό και αποδεκτό».

    Το δεύτερο πάνελ ομιλητών έθεσε επί τάπητος το θέμα: «Το μέλλον της Ευρώ-Μεσογειακής Συνεργασίας και η σημασία της για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη- Οι ευθύνες της Ευρώπης και των συνεργατών-κρατών – Ένα κάλεσμα για δράση».

    Βαρδινογιάννη

    Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Αλβανίας (2012-2017) Bujar Nishani, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου (2005-2008) ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (2012-2017) Rosen Plevneliev και ο Πρόεδρος της Σερβίας (2004-2012) Boris Tadic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Kateryna Yushechenko, Σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας (2005-2010).

    Ο Bujar Nishani δήλωσε ότι «Ζούμε σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι προκλήσεις της περιοχής μας δεν είναι μόνο της περιοχής μας, ούτε μόνο της Ευρώπης, αλλά αποτελούν απειλή για τις δημοκρατικές αξίες και την ανάπτυξη παγκοσμίως. Το μέλλον είναι στο χέρι των ανθρώπων. Εναπόκειται δηλαδή σε εμάς τους ίδιους να αποφασίσουμε αν το θέλουμε φωτεινό ή σκοτεινό».

    Βαρδινογιάννη

    Ο Rosen Plevneliev επεσήμανε ότι «Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ανάμεσα στη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων μας και της προσκόλλησής μας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα όσα συζητάμε σήμερα σ’ αυτή τη συνάντηση, θα πρέπει να τα συνεχίσουμε ώστε να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

    Ο Boris Tadic τόνισε ότι «Ζούμε σε έναν απρόβλεπτο κόσμο. Πρέπει να αντιδράσουμε γρηγορότερα, να είμαστε πιο αφοσιωμένοι, πιο ενεργητικοί από πριν. Και σε αυτόν τον απρόβλεπτο κόσμο, η Ευρώπη γίνεται πιο εσωστρεφής».

    Βαρδινογιάννη

    Τέλος, τα συμπεράσματα της Συνάντησης παρουσίασαν η Πρόεδρος της Λετονίας (1999-2007) και Πρόεδρος του NGIC, Vaira Vike-Freiberga, ο Dr. Ismail Serageldin, ο Δεύτερος Πρόεδρος του NGIC και Αντιπρόεδρος της World Bank (1992-2000) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου (1991-2001) και Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου (2001-2011).

    Η Vaira Vike-Freiberga τόνισε πως «Όταν ο διπλανός μας βρίσκεται σε απόγνωση, αντιδρούμε και κάνουμε κάτι γι’ αυτό με αξιοπρέπεια, συμπόνια και ακούραστες προσπάθειες, ενεργοποιώντας όλες τις ικανότητές μας. Αυτή είναι η ανθρωπιστική παρέμβαση. Αν οι διεθνείς οργανισμοί δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση της διατήρησης του διεθνούς δικαίου, όσοι από εμάς πιστεύουμε σε έναν δίκαιο κόσμο πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτόν και να λέμε στην αδικία: ‘όχι εσύ στο κατώφλι μου!’. Ο νόμος είναι μια σύμβαση που έχουν υιοθετήσει τα ανθρώπινα όντα. Αλλά ο νόμος δεν είναι αρκετός. Πρέπει να είναι και δίκαιος και καλός».

    Βαρδινογιάννη

    Ο Ismail Serageldin δήλωσε ότι «Η δύναμη των ιδεών αρχίζει με συναντήσεις ανθρώπων που έχουν δεσμευτεί σε ορισμένες αξίες, που θέλουν να στοχαστούν πιο βαθιά και πέρα από μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

    Ο Amre Moussa σημείωσε ότι «Το να συζητάμε τα διάφορα θέματα δεν είναι πλέον αρκετό. Πρέπει να καταλήξουμε σε συστάσεις και λύσεις και να τις μεταφέρουμε εκεί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο στις παγκόσμιες δυνάμεις όσο και στην κοινωνία των πολιτών».

    Τη λήξη της Συνάντησης κήρυξε με σύντομη ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, υπήρξε το λίκνο πολλών πολιτισμών που άκμασαν από την αρχαιότητα και εξαρτάται από εμάς να αποτελέσουμε το σημείο εκκίνησης νέων σημαντικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας . Όπως είπε ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης: ‘Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’, έτσι κι εμείς αυτές τις δυο μέρες κάναμε ένα ξεκίνημα, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό με τη συνέχιση των στόχων μας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και αισιόδοξη από το γεγονός ότι κλείνουμε αυτή τη συνάντηση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη φιλία και τη συνεργασία μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος αντιστοιχεί στην ουσία, στο περιεχόμενο και τους στόχους των δύο ιδρυμάτων μας».

    Βαρδινογιάννη

    Την τελετή λήξης της 13ης Διεθνούς Συνάντησης του «Nizami Ganjavi International Center» συντόνισε η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, η οποία υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της και την επιτυχία της, καθώς, όπως είπε, σ’ αυτή τη Συνάντηση συγκεντρώθηκαν προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για το κύρος και τις γνώσεις τους γύρω από το τόσο επίκαιρο θέμα της Συνάντησης.



    ΣΧΟΛΙΑ