• Πολιτική

    LIVE: Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό

    • NewsRoom


    Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς.

    Το ραντεβού για τη συγκέντρωση έχει δοθεί στις 2 μ.μ. στον Λευκό Πύργο, αλλά ήδη έχουν καταφθάσει εκεί άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας, που ταξίδεψαν με εκατοντάδες πούλμαν. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου κάνουν λόγο για πάνω από 500 λεωφορεία. Πολλοί κρατούν σημαίες, άλλοι φορούν παραδοσιακές στολές, ενώ δεν έλειψαν και οι παραδοσιακοί χοροί, τη στιγμή που στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

    Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου. Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς και Γιάννης Σαρίδης. Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

    Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

    Δείτε ζωντανά το συλλαλητήριο από την πλατεία Αριστοτέλους:

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα. Το συλλαλητήριο άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίζεται με τις ομιλίες.

    Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

    Οι εντάσεις πάντως δεν λείπουν. Νωρίς το πρωί, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με πέτρες σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας, που αναχωρούσε με προορισμό τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μεταφέρει διαδηλωτές.

    Νωρίς το μεσημέρι, στην περιοχή της Καμάρας δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο κορίτσια περίπου 15 ετών, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν προς το σημείο της συγκέντρωσης για το συλλαλητήριο. Οι άγνωστοι πήραν τις σημαίες και τις έσπασαν. Οι κουκουλοφόροι διαπληκτίστηκαν με αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν να παρέμβουν και ένας πολίτης καταγγέλλει ότι τραυματίστηκε στο πρόσωπο από τη συμπλοκή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival.

    Πάντως οι αρχές είναι σε επιφυλακή, καθώς αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση στην περιοχή της Καμάρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γκάφα Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης (video)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλέξης Τσίπρας: «Εθνική ανοησία να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία λύσης στο Σκοπιανό»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε ρυθμούς συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό η Θεσσαλονίκη: 500 πούλμαν-Φόβοι για επεισόδια



    ΣΧΟΛΙΑ