• Πολιτική

    Κριτική από Μοσκοβισί και Λαγκάρντ στον ιταλικό προϋπολογισμό: «Τη Δευτέρα θα ενεργήσουμε αναλόγως»

    • NewsRoom
    Πιερ Μοσκοβισί

    Πιερ Μοσκοβισί


    Νέα κριτική κατά του σχεδίου του προϋπολογισμού που παρουσίασε η Ιταλία άσκησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για μια πρόταση που «δεν είναι καλή για τους πολίτες».

    «Δεν δέχομαι την ιδέα ότι υπάρχει από τη μία πλευρά μια γραφειοκρατική Κομισιόν και από την άλλη ο προϋπολογισμός του λαού. Ένας προϋπολογισμός που αυξάνει το χρέος, είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι καλός για τους πολίτες», δήλωσε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί οι «βασικοί κανόνες του παιχνιδιού» είναι συγκεκριμένοι: «όταν μια χώρα χρεώνεται, φτωχαίνει, και ποιος πληρώνει τελικά το δημόσιο χρέος; Ο πολίτης. Ένας προϋπολογισμός όπου το (δημόσιο) έλλειμμα αυξάνεται στο 2,4%, όπου το διαρθρωτικό έλλειμμα επιδεινώνεται, είναι ένας προϋπολογισμός που κινδυνεύει να είναι σε σημαντική απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα”, δήλωσε ο Μοσκοβισί.

    «Πρέπει να αποφύγουμε να προκαλέσουμε μια κρίση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης, δεν έχει νόημα. Η Ιταλία είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης (…) Αλλά δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο», επέμεινε ο Μοσκοβισί.

    Ο Μοσκοβισί περιμένει τώρα την επίσημη παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα. “Τότε θα ενεργήσουμε αναλόγως”, δήλωσε.

    Επίθεση και από την Κριστίν Λαγκάρντ

    Παράλληλα, τα πυρά της προς την ιταλική κυβέρνηση άσκησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την Ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τους κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    «Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της”, και “αυτό αφορά σίγουρα τις δεσμεύσεις της Ιταλίας (σε ό,τι αφορά) τη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε η Λαγκάρντ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλαφ Σολτς: «Οι χώρες της ΕΕ δεν θα ελαφρύνουν την Ιταλία από το υψηλό δημόσιο χρέος της»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποίηση Fitch για Ιταλία: Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι επικίνδυνος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υποβάθμιση της Ιταλίας από Moody’s βλέπει η Citigroup



    ΣΧΟΛΙΑ