• Πολιτική

    Κουβέλης: Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί

    • NewsRoom


    Σε δηλώσεις του από την Ξάνθη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, παραδέχθηκε πως «δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί» που κρατούνται σε φυλακές στην Αδριανούπολη της Τουρκίας.

    «Στις επιλογές της χώρας μας είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων. Θεωρούμε ότι υπάρχουν διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και αυτά τα οποία πράττει αυτή την ώρα πράγματι είναι στοιχεία τα οποία εντάσσονται σε μία κλιμακούμενη ένταση, που εμείς θέλουμε να αποτραπεί. Στο πλαίσιο αυτής της έντασης βρίσκεται και η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας και αναμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από το αρμόδιο δικαστήριο της Αδριανουπόλεως». Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Ξάνθη την οποία επισκέπτεται εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

    Επανέλαβε πως «πρόκειται για μία υπόθεση η οποία θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, η οποία αφορά σ’ ένα απλό, διασυνοριακό επεισόδιο. Ένα επεισόδιο κι ένα γεγονός που στο παρελθόν, που δεν υπήρχαν αυτές οι επιλογές των εντάσεων από την πλευρά της γείτονος χώρας, ελύετο με τον πλέον απλό τρόπο, με μία απευθείας συνεννόηση μεταξύ των δύο στρατιωτικών επικεφαλής εκεί στον λεγόμενο διασυνοριακό έλεγχο».

    Σημείωσε πως παραβιάζεται το εθιμικό διεθνές δίκαιο, δεδομένης της επιλογής της Τουρκίας ως προς το χειρισμό του συγκεκριμένου περιστατικού, το οποίο «πρέπει να κρατηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις, από την πλευρά της Τουρκίας, να μην ενταχθεί περαιτέρω στην οποιαδήποτε σκοπιμότητα από την πλευρά της».

    Αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη διεθνοποίηση του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει διμερείς σχέσεις με την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα, όπως χαρακτηριστικά είπε χθες και στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα… Η διεθνοποίηση του ζητήματος γίνεται αφενός μεν διότι αφορά στο συγκεκριμένο ενδιαφέρον μας να γυρίσουν πίσω οι δύο στρατιωτικοί, στην πατρίδα μας και το δεύτερο διότι αφορά σ’ ένα θέμα όπου η Τουρκία κακώς και θα έλεγα κακώς και για τον εαυτό της, το εντάσσει σε μία κλιμακούμενη ένταση». Δήλωσε πως το θέμα θα τεθεί και στην Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου και υπογράμμισε πως «από την πρώτη στιγμή με συγκεκριμένες ενέργειες η κυβέρνηση, στο αρμόδιο επίπεδο, έκανε τις παρεμβάσεις της, τις διπλωματικές της ενέργειες και βεβαίως στοιχείο αυτών των ενεργειών, περαιτέρω στην εξέλιξή του, είναι τα όσα ο πρωθυπουργός της χώρας είπε στους Ευρωπαίους. Όλα εκείνα τα οποία είπε, ανταλλάσσοντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαδίμηρο Πούτιν και βεβαίως όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης και επανέλαβε με διαφορετικό, όχι διαφοροποιημένο, λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ».

    Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Το χρονικό ορίζοντα τον θέλουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πού τελειώνει αυτός ο χρονικός ορίζοντας, απλώς εκείνο το οποίο διεκδικούμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι να μη μακρύνει άλλο η υπόθεση».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας «είναι συντεταγμένες, είναι εκπαιδευμένες, έχουν την αναγκαία και χρήσιμη επάρκεια και υψηλότατο φρόνημα», ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο κοινωνικό τους έργο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης, λέγοντας: «Η κλίμακα των παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα από τη μεριά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εξαιρετικά μεγάλη… Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει αφήσει βαρύτατο το αποτύπωμα πάνω στην κοινωνία, στις πολλαπλές τις εκφάνσεις και εκφράσεις, αυτό που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάρα πολύ σημαντικό, πολύ δε περισσότερο όταν συγκρίνεται με τη γενικότερη οικονομική δυσκολία που έχει η χώρα μας για ν’ αντιμετωπίσει ακόμη και πτυχές κοινωνικού χαρακτήρα, και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μ’ έναν πολύ συστηματικό και επίμονο τρόπο προσπαθεί τα δύσκολα μέτρα να τ’ αντιρροπήσει και να τα λειάνει με μία συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική, την οποία ασκεί».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Κουβέλης είπε: «Είναι χρήσιμο να επιλυθεί, με ένα όνομα κοινής αποδοχής το οποίο θα είναι για όλες τις χρήσεις, αυτό που έχουμε μάθει όλοι ν’ ακούμε με τον λατινικό όρο “erga omnes”, έναντι όλων, με απάλειψη των οποιονδήποτε αλυτρωτικών διατάξεων βρίσκονται μέσα στο Σύνταγμα της FYROM και βεβαίως με την υποχρέωση της FYROM, στο πλαίσιο και μιας Διεθνούς Συνθήκης, ν’ αλλάξει το Σύνταγμά της. Πρέπει να επιλυθεί το λεγόμενο “Μακεδονικό”, διότι όχι μόνο εξομαλύνει τις σχέσεις δύο χωρών. Δεν είναι μόνο στοιχείο βελτιωτικό των σχέσεων FYROM-Ελλάδας, αλλά βελτιώνει και αποκαθιστά και μία συνολικότερη κοινωνικοπολιτική λειτουργία και της γειτονικής χώρας, με ολόκληρη την Ευρώπη… Η χώρα μας δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήσει αρύθμιστο ένα τέτοιο θέμα, διότι αυτό παρέχει έδαφος προκειμένου ν’ αναπτύσσονται άλλες εξωτερικές πολιτικές άλλων χωρών … Μία συμφωνία για να επέλθει χρειάζεται τη συμφωνία και των δύο. Η Ελλάδα με σαφήνεια έχει πει τις απόψεις της, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε την επίσκεψή του στη FYROM, κατέθεσε τις προτάσεις με πολύ συγκεκριμένο και όχι αόριστο τρόπο για το περιεχόμενο της συμφωνίας για την επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε και από την άλλη πλευρά πώς θ’ ανταποκριθεί», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.



    ΣΧΟΛΙΑ