• Top Stories

    Τσίπρας: Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν έχω περισσότερες ελπίδες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν από τις πιο εύκολες, αλλά μετά από αυτή έχω περισσότερες ελπίδες για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η αναφορά του ότι ζήτησε από τον Ερντογάν να δικαστούν και όχι να απελευθερωθούν άμεσα.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε από την πλευρά του το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, χωρίς ωστόσο να κάνει ευθεία συσχέτιση.

    «Από τη δική μου πλευρά κατέστησα σαφές ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον θέμα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας στις σχέσεις δύο χωρών. Δεν περιποιεί τιμή στην γείτονα, στον βαθμό που είναι μια χώρα σημαντική στο ΝΑΤΟ, να κρατά φυλακισμένους πολίτες μιας σύμμαχης χώρας χωρίς κατηγορίες» είπε.

    Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του κ. Ερντογάν δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων, εντούτοις θεωρεί σημαντικό ζήτημα αυτό των οκτώ. «Θεωρεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα και υπό αυτή την έννοια είναι σημαντικό θέμα για εκείνον» σημείωσε.

    «Στις δύο ώρες θίξαμε όλη την ατζέντα. Έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Προφανώς, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη και τόνισα ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Υπογράμμισα ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες, από οποιαδήποτε χώρα, δεν είναι καλοδεχούμενοι» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε ότι του εξήγησε πως δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

    Για τους Ρώσους διπλωμάτες

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των Ρώσων διπλωματών και τις ρωσικές προσπάθειες άσκησης επιρροής στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών απάντησε: «Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία. Επιδιώκουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, εντούτοις έχουμε την απαίτηση να σέβονται όλες οι χώρες την εθνική μας κυριαρχία. Και όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά, τα οποία δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα».

    Για τον Πάνο Καμμένο

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι διαφορές είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, «κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».

    Για την ΠΓΔΜ

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή για την ΠΓΔΜ και την πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, αφού μετά από δέκα χρόνια «παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση του Βουκουρεστίου».

    Συμπλήρωσε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες «που θα καταλήξουν μόνο μετά την προβλεπόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση». Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη «βαθιά υποκρισία», καθώς και ότι υποτιμά την νοημοσύνη των Ελλήνων.

    Η συνάντηση

    Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κύριο θέμα ήταν -από ελληνικής πλευράς- η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

    Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Ο Ερντογάν, στη συνέχεια, κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ να αποχωρήσουν, λέγοντας: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».

    https://dai.ly/x6ofo62



    ΣΧΟΛΙΑ