• Πολιτική

    Καμμένος: «Fake news» ότι «φάγαμε» κονδύλια 1,6 δισ. ευρώ, «χωρίς εμάς οι πρόσφυγες θα έμεναν νηστικοί»

    • NewsRoom
    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Για «fake news» κατηγορεί ο  Πάνος Καμμένος, τα ΜΜΕ που άσκησαν κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διασπάθιση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς και ιδιαίτερα στην Μόρια.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά και την έντονη αντίδραση που προκάλεσε η κίνησή του να ζητήσει την σύλληψη των δημοσιογράφων της «Φιλελεύθερος» για σχετικό ρεπορτάζ, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως στόχος της εφημερίδας ήταν «να χτυπηθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

    «Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω υπογράψει ούτε ένα χαρτί, διότι όλες οι συμβάσεις ήταν κάτω από 10 εκατ. ευρώ και την αρμοδιότητα την είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε ο κ. Καμμένος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όσα λέγονται και γράφονται αποτελούν “προσβολή για το προσωπικό των ΕΔ που έχει αναλάβει να τα βγάλει πέρα στο προσφυγικό”.

    Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «fake news» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διασπάθιση των κονδυλίων της ΕΕ.Θέμα διαφάνειας ,δεν υπάρχει. “Είναι προσβολή για το προσωπικό των ΕΔ που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της διαχείρισης του προσφυγικού, τα όσα γράφονται και λέγονται ,χωρίς να έχει δοθεί ούτε ένα στοιχείο”, δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΥΠΕΘΑ και οι ΕΔ έχουν υπογράψει με την ΕΕ πέντε συμφωνίες έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Απ΄ αυτά έχουν αξιοποιηθεί τα 90 εκατομμύρια ,για τα οποία έχουν υπάρξει σχετικοί έλεγχοι. Συνεπώς όπως είπε δεν έχουν διατεθεί 1,6 δις ευρώ στις ΕΔ και στο ΥΠΕΘΑ. Παράλληλα, ανέφερε πως οι ΕΔ κληθηκαν να κατασκευάσουν 9 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μέσα σε 13 ημέρες. Ο έλεγχος των συμβάσεων, ανέφερε, γίνεται σε τρία επίπεδα: αρχικά από τα Γενικά Επιτελεία, στη συνέχεια από πιστοποιημένη εταιρεία ελεγκτών και τέλος, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ αναρτώνται ηλεκτρονικά στη Διαύγεια.

    “Αν δεν υπήρχαν οι ΕΔ ,οι άνθρωποι θα ήταν νηστικοί”, ανέφερε ο κ. Καμμένος, μιλώντας για την ευθύνη του στρατού στις προκηρύξεις διαγωνισμών σχετικών με την τροφοδοσία των προσφύγων. Αναφερόμενος, μάλιστα, στη σύγκριση που έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σχετικά με το κόστος ανά πρόσφυγα σε Τουρκία και Ελλάδα ανέφερε ότι στην γειτονική χώρα μόλις το 6,7% ζητά άσυλο. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 100%.

    Ο κ. Καμμένος ζήτησε να δημοσιευτεί η απάντησή του από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, θα απελευθερώσει όλα τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχουν πληγεί από τα δημοσιεύματα να κάνουν αστικές αγωγές, ζητώντας αποζημιώσεις από την εφημερίδα. Ανάλογες αγωγές θα καταθέσει και ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Επίσης, επιτέθηκε κατά του βουλευτή της ΝΔ και τομεάρχη Μεταναστευτικού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι απηύθυνε κατηγορίες κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς αποδείξεις, ενώ οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία φτάνει στο υπουργείο διερευνάται άμεσα με εντολή του.

    Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και νυν προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, για την ανάρτηση του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου σε σχέση με την κατάληξη των κονδυλίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό.

    «Ο κ. Κωσταράκος δεν πρέπει να ανησυχεί, αφού στα κονδύλια αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο μάγειρας, ούτε ο καμαρώτος που είχε ζητήσει», δήλωσε δεικτικά ο κ. Καμμένος, εκφράζοντας την απορία του για όσα έγραψε ο κ. Κωσταράκος, καθώς, όπως σημείωσε, η διαχείριση ενός ποσού από αυτά τα κονδύλια έγινε και από τον ίδιο.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Ντροπή για τη χώρα η Μόρια – Θα έρθει στο φως το πού κατέληξαν τα 1,6 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ