• Πολιτική

    K. Μητσοτάκης: «Δεν θα συμμετέχω σε συμβούλιο αρχηγών, χωρίς ενιαία κυβερνητική πρόταση»

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης


    Αμετακίνητος από τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απαιτεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να παρουσιάσουν ενιαία πρόταση για το «Σκοπιανό ζήτημα» προκειμένου να την αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επί αυτής, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, δηλώνει πως δεν πρόκειται να συμμετέχει ούτε σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αν δεν υπάρχει ενιαία γραμμή μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

    Κατά τη χθεσινή ομιλία του Πάνου Καμμένου στο πολιτικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσιάστηκε ξανά να δηλώνει αντίθετος στην χρήση του όρου «Μακεδονία», την ώρα που το υπουργείο εξωτερικών, για μια παρόμοια άποψη, ασκούσε επίθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Καμμένος, παρά το γεγονός πως εξακολουθεί να στηρίζει τον Νίκο Κοτζιά, ζήτησε σε περίπτωση που η πρόταση του υπ. Εξωτερικών περιέχει τον όρο «Μακεδονία», να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασίσουν εκείνοι για το ζήτημα.

    Στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούν τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ως μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους. Την ίδια ώρα, θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία, κατηγορώντας όσους διαφωνούν με τις κινήσεις της στο θέμα ως ακραίους εθνικιστές.

    «Το πακέτο πρέπει να είναι συνολικό. Εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο η θέση μας περί αρραγούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να μπούμε στη συζήτηση. Μυστική διπλωματία, διχαστικός λόγος και εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και πήρε θέση για την επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών στην Εκκλησία. «Είναι απαράδεκτο το να χαρακτηρίζεται κάποιος χρυσαυγίτης επειδή έχει ευαισθησία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους πολιτικούς συντάκτες, σε γεύμα που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες με αφορμή τη νέα χρονιά.

    Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και πάλι ότι το Βουκουρέστι είναι ο «ελάχιστος πήχης» για τη συγκυβέρνηση. Παράλληλα, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις τρεις “κόκκινες γραμμές” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αφορούν στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, στο erga omnes και στις δηλώσεις και κινήσεις αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει σε συλλαλητήρια.  Ωστόσο, πρόσθεσε, πως «Όπως έχει πει και ο ιδρυτής της παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε και τη συνέντευξη που παραχώρησε ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Ομολόγησε αυτό που όλοι ξέρουμε. Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση γιατί ο κ. Τσίπρας είπε ναι σε όλα. Θέλω να επισημάνω την οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις. Όλοι βολεύονται (σ.σ. οι εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση), το θέμα είναι να βολεύονται οι πολίτες. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για τη μετά το πρόγραμμα εποχή».



    ΣΧΟΛΙΑ