• Πολιτική

    Η Τουρκία ανακοινώνει το «νέο οικονομικό μοντέλο» μετά τη βουτιά της λίρας

    • NewsRoom

    Μπεράτ Αλμπαϊράκ


    Το νέο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας θα παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως ανέφερε το τουρκικό υπουργείο την Πέμπτη, καθώς η λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κλιμακώνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ.

    Η τουρκική λίρα έκανε νέα «βουτιά» άνω του 3%, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται στις 5,4385 λίρες ανά δολάριο και τις απώλειές της μέχρι στιγμής φέτος να αγγίζουν πλέον το 30%.

    Σε ανακοίνωσή της, η Άγκυρα ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα παρουσιάσει την Παρασκευή «ένα νέο οικονομικό μοντέλο».

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως σκοπεύει να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος κάτω από το 2% του ΑΕΠ και αναμένει η ανάπτυξη να αγγίξει το 3% με 4% την επόμενη χρονιά. Προηγουμένως προέβλεπε ανάπτυξη 5,5%.

    Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα.

    Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ακόμα πως οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν ρίσκα, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους των τουρκικών εταιρειών.

    «Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    «Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τη ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα. Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια» επισημαίνεται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταρρέει η τουρκική οικονομία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα – Σε απόσταση αναπνοής από το 20% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Goldman Sachs: Τα «βάσανα» της τουρκικής λίρας δεν έχουν τελειώσει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο εφιάλτης της Τουρκίας, «μήνυμα» προς τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές



    ΣΧΟΛΙΑ