• Πολιτική

    Η κυβέρνηση σε κλοιό: Κρίσιμες ψηφοφορίες και πολιτικό παρασκήνιο


    Εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς έχει μπροστά της σημαντικές ψηφοφορίες οι οποίες πρόκειται να λειτουργήσουν ως καταλύτης για το μέλλον.

    Τρεις ψηφοφορίες «σταθμοί» βρίσκονται στα σκαριά οι οποίες ήδη προκαλούν «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο που πλέον μετρά συμμάχους και αντιπάλους σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες.

    Η αρχή του νέου κύκλου ψηφοφοριών θα συμβεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα οπότε και θα τεθούν προς ψήφιση τα «θετικά» μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και ο νέος προϋπολογισμός.

    Ωστόσο το πολιτικό ενδιαφέρον επικτεντρώνεται στο νέο έτος οπότε και αναμένονται δύσκολες αποφάσεις και ψηφοφορίες.

    Η πρώτη αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία έρχεται στη Βουλή, μετά το τέλος της διαδικασίας στα Σκόπια. Η ελληνική κυβέρνηση θα παραλάβει τα ηνία από την ΠΓΔΜ και θα κληθεί να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

    Ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα είναι τι πρόκειται να κάνει το κόμμα της συγκυβέρνησης, με τον Πάνο Καμμένο να έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία φέρει το όνομα «Μακεδονία». Το Ποτάμι από την άλλη έχει διαμηνύσει πως σκοπεύει να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Υπό το πρίσμα αυτό και ακόμη και εάν οι δύο βουλευτές του που είναι ανοικτοί σε συνεργασία με τη ΝΔ, δηλ. οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός ταχθούν κατά, οι υπόλοιπες ψήφοι του Ποταμιού εξασφαλίζουν ένα θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση.

     Όλα ωστόσο είναι ρευστά και όπως έχει αποδείξει η ιστορία οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι πολιτικές συμμαχίες εξαιρετικά εύθραυστες.

    Μία δεύτερη ψηφοφορία που είναι πιθανό να γίνει, αφορά στο σενάριο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη, ακριβώς μετά την κατάθεση προς ψήφιση της  Συμφωνία των Πρεσπών,. Στόχος θα είναι να βρεθούν σε δύσκολη θέση οι ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου το κόμμα της συμμαχίας να αποφασίσει να απέχει από την ψηφοφορία. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται τελικά να παραμείνουν και να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής ορισμένοι από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

    Υπέρ μπορεί να ψηφίσει το Ποτάμι και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Παράλληλα θα είναι σε εξέλιξη και οι συνεδριάσεις καθώς και οι ψηφοφορίες για την συνταγματική αναθεώρηση.

    Πολλά άρθρα επί του συντάγματος μπορεί μεν να φέρουν στο προσκήνιο συγκλίσεις που θα προκαλέσουν έκπληξη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εξωπραγματικό. Το αίτημα, για παράδειγμα κατάργησης του «άρθρου 86» για τον νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, φαίνεται πως τυγχάνει κοινής αποδοχής από όλα τα κόμματα.

    Στον αντίποδα, άρθρα του Συντάγματος που αφορούν άλλα ζητήματα, όπως η σχέση Κράτους-Εκκλησίας, το «πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα», η διενέργεια δημοψηφισμάτων, κ.ο.κ. δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε de facto συνεννοήσεις.

    Η επόμενη περίοδος αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον όσον αφορά το πολιτικό παρασκήνιο και μέσω αυτής θα κριθεί ο ακριβής χρόνος των επερχόμενων εκλογών.



    ΣΧΟΛΙΑ