• Πολιτική

    Η Αθήνα σπάει τον «τσαμπουκά» του τουρκικού Barbaros: Στέλνει τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς

    • NewsRoom


    Με την αποστολή της φρεγάτας κλάσης “S” Νικηφόρος Φωκάς (F466) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται να απαντά η Αθήνα στις κινήσεις του τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όριο των ΑΟΖ Κύπρου Ελλάδα-Αιγύπτου την οποία δέσμευσαν για Navtex μέχρι την 1 Φεβρουαρίου.To ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δράσεις με την έκδοση Navtex και αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και το Ανατολικό Μεσόγειο.

    Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στην ιστοσελίδα mignatioy πως το φρεγάτα κατευθύνεται προς το Δυτικό τμήμα της Κύπρου όπου θα εκτοξευθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες για υδρογονανθράκων ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την παράνομη έκδοση του Navtex από την Τουρκία.

    «Τρίτη 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε με το Navtex από το τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Μπάρμπαρος πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα του ελληνικού ποταμού. Η νέα αυτή Τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και το Ανατολικό Μεσόγειο», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικoύ Υπουργείο Εξωτερικών. «Υπενθυμίζεται ότι για τη διεξαγωγή παρόμοιων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση αυτή, οι διεθνείς διαδικασίες και τα διεθνή πρότυπα που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο δεν τηρήθηκαν για μια ακόμη φορά από την Τουρκία, πράγμα το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει με έμφαση σε έντονη διαδήλωση που γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Το γεγονός αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμα με τίτλο «Κρίση στη Μεσόγειο με την Ελλάδα», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» επιφορτίστηκε να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», βήμα που ερμηνεύεται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα «ότι θα προκαλέσει μεγάλη κρίση με την Ελλάδα, η οποία αυξάνει την ένταση με την Τουρκία». Η Yeni Safa χαρακτηρίζει μάλιστα τις ελληνικές ενέργειες ως «ανοιχτές απειλές πολέμου», στις οποίες η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει με τα τουρκικά πλοία που παρατάσσει στη Μεσόγειο για να συνοδεύσουν το «Μπαρμπαρός».

    Πάντως το Barbaros όπως φαίνεται συνεχίζει κανονικά μέχρι στιγμής την πορεία του προς την περιοχή η οποία έχει δεσμευτεί με Navtex.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αιφνιδιάζει η Τουρκία: Δεσμεύει θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με νέα Navtex

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου για έρευνες από το Barbaros



    ΣΧΟΛΙΑ