• Ελλάδα

    Ξαφνική φουρτούνα στην κυβέρνηση με τα μπρος πίσω σε Εργασιακά. Όλο το παρασκήνιo

    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας

    Έφη Αχτσιόγλου


    Αυτή τη φορά η κυβέρνηση έκανε την έκπληξη και έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες την τρίτη αξιολόγηση, ξαφνιάζοντας τους πάντες, καθώς όλοι είχαμε συνηθίσει εκείνες τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κρατούσαν μήνες ολόκληρους, με διαφωνίες, “αγκάθια”, παλινωδίες κλπ. Όλα καλά, λοιπόν; Ε, όχι και τόσο. Γιατί αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της τους δανειστές, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό.

    Το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε μία σειρά (άσχετων, φυσικά) τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που συζητείται στη Βουλή. Η σημαντικότερη από αυτές αφορούσε στη διαδικασία για τη λήψη απόφασης συνδικαλιστικού οργάνου για απεργία, ορίζοντας ότι πλέον στη συνέλευση θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τα μισά μέλη με τακτοποιημένες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πρόκειται για μία διάταξη που αποτελεί “κόκκινο πανί” για το ΚΚΕ, αλλά και για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν τη διάταξη αυτή ως επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας. Ήδη λίγη ώρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας το ΚΚΕ εξέδωσε μία “πύρινη” ανακοίνωση, ενώ το ΠΑΜΕ προκήρυξε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, δίνοντας στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι θα πρέπει να… φτύσει αίμα για να περάσει αυτήν τη διάταξη.

    Και φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έλαβε το μήνυμα: αργά το βράδυ απέσυρε τις τροπολογίες, διευκρινίζοντας πως θα τις επανακαταθέσει σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενό τους στην Ολομέλεια. Αναγκάστηκε δηλαδή άρον άρον να πάρει πίσω τις τροπολογίες που πολύ θα το βόλευε να περάσει εν κρυπτώ.

    Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού βάσει της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή μία ομοβροντία από διατάξεις που αφορούν μεταξύ άλλων σε “ζόρικα” θέματα, όπως στα κοινωνικά επιδόματα, το Δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις, την ενέργεια, ενώ με το νέο έτος θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όλα αυτά φυσικά υπό το… άγρυπνο βλέμμα των θεσμών, που δεν θα δεχθούν εκπτώσεις ως προς τα συμφωνηθέντα, κι έτσι οι όποιες εσωκομματικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε γκρίνιες, που ήδη εκφράζονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης, που συνηθίζει να διαφωνεί με πολλές επιλογές της κυβέρνησης.

    Ωραία αυτά τα πανηγυρικά για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, όμως ήδη στο Μαξίμου πρέπει να το έχουν κατανοήσει: δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολάκερη, και τον σκύλο χορτάτο. Δεν μπορούν, δηλαδή, να ικανοποιήσουν τους δανειστές, και να ικανοποιήσουν και τους “αντιδραστικούς” βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παππάς: Το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφιακή Ελλάδα είναι για όλους χωρίς εξαιρέσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοναδικός Αρκάς: Πώς σχολίασε το κλείσιμο της αξιολόγησης (pic)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημοσκόπηση ProRata: Στις 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ