• Ελλάδα

    Βασίλης Στεφανάκος στο VICE το 2014: Ο Βλαστός είναι καλύτερο παιδί από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο

    • NewsRoom


    Νεκρός έπεσε το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρώην βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, ο φερόμενος «νονός των νονών», ο «αρχηγός της Greek Mafia», ο «φίλος των Πυρήνων», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς οι διωκτικές αρχές. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο VICE μέσα από τις φυλακές το 2014, μίλησε για το νομοσχέδιο, για τις φυλακές τύπου Γ’, τις συνθήκες κράτησής του, καθώς και για τη σχέση του με τον Χριστόδουλο Ξηρό και τους Πυρήνες της Φωτιάς. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει περισσότερο επικίνδυνο τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο λέγοντας ότι, «προσπαθούν με κάθε τίμημα να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους. Υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα εγκληματικής οργάνωσης από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει;». Στη συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει τον Παναγιώτη Βλαστό το καλύτερο παιδί στον κόσμο.

    VICE: Θα ήθελα καταρχάς να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Πολλοί κρατούμενοι μιλούν για τη δημιουργία φυλακής μέσα στη φυλακή. Ποια είναι η άποψή σας;

    Βασίλης Στεφανάκος: Το νέο νομοσχέδιο είναι φωτογραφικό. Αφορά συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων, δηλαδή τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά βέβαια όχι μόνο αυτούς. Δεν νομίζω, ότι θα αλλάξουν ουσιαστικά οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων. Απλά θα περιοριστούν λίγο τα επισκεπτήρια.

    Το πιο σημαντικό είναι οι αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των ποινών. Στην ουσία διπλασιάζεται ο χρόνος κράτησης των μισών περίπου κρατουμένων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα απενεργοποιείται το ευεργέτημα των ημερομισθίων και της αδείας.

    Μέχρι τώρα, εάν εκτίσει ένας κρατούμενος τα 3/5 της ποινής του, έχει δικαίωμα σε εφ’ όρων απόλυση, δηλαδή αναστολή έκτισης του υπολοίπου της ποινής με περιοριστικούς όρους.

    Αυτό παύει πλέον να ισχύει. Μάλλον, έχουν ξεχάσει, ότι αναφέρονται σε ανθρώπους κι έχουν αποφασίσει να μας εξοντώσουν. Εάν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, θα έχουμε άσχημες αντιδράσεις. Δεν νομίζω, ότι υπάρχει άνθρωπος που θα μείνει στη φυλακή 18 χρόνια μέχρι να πάρει άδεια.

    Στεφανάκος
    Βασίλης Στεφανάκος

    Έχει καταλάβει κανείς, τι σημαίνει αυτό για τους ισοβίτες; Πριν λίγες βδομάδες, ένας κρατούμενος έχοντας εκτίσει ήδη είκοσι χρόνια ποινής τσακώθηκε με άλλους δυο.

    Είχαν πιει και κάτι διαόλια και πάνω στον καβγά μαχαίρωσε δυο συγκρατούμενους. Ο ένας πέθανε και ο άλλος τραυματίστηκε. Μετά από δέκα μέρες ο δράστης αυτοκτόνησε στο Πειθαρχείο. Έβαλε ένα σεντόνι στην πόρτα του μπάνιου και κρεμάστηκε στα γόνατα.

    Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Όταν πάει κάποιος να κρεμαστεί, το αίσθημα της αυτοσυντήρησης τον κάνει να αντιδρά.

    Για αυτό όλοι βάζουν σκαμνάκι, για να μην μπορούν να κάνουν πίσω. Αυτός λοιπόν γονάτισε και αυτοκτόνησε. Πνιγόταν και δεν έκανε πίσω. Ήταν συνειδητή η κίνησή του. Όταν οι εντάσεις είναι στο κόκκινο, αυτά συμβαίνουν.

    Μόνο να αγγίξεις κάποιον, αρκεί για να ξεσπάσει καβγάς. Μετά από πολύχρονο εγκλεισμό δεν είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος. Η φυλακή είναι ένα κομμάτι της ζωής σου που και σε λειαίνει και σε σκληραίνει μαζί. Έχεις κατανόηση για αρκετά πράγματα, όμως συγκεκριμένες συμπεριφορές δεν τις ανέχεσαι.

    Στεφανάκος

    Θέλω να είμαι αντικειμενικός. Τι σημαίνει φυλακές υψίστης ασφαλείας; Οι φυλακές Δομοκού που ονομάζονται φυλακές υψίστης ασφαλείας, έχουν τριπλές μάντρες και είναι στην ουσία ένα κοτέτσι περιφραγμένο.

    Σαφώς, η απόδραση από οποιαδήποτε φυλακή είναι πολύ δύσκολη. Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις κακό, δεν μπορείς να φύγεις εύκολα. Εάν δεις, σε όλες τις απόπειρες απόδρασης τραυματίζονται μόνο εκείνοι που προσπαθούν να αποδράσουν. Δεν τραυματίστηκε ποτέ κανένας αστυνομικός.

    Μπορείς εύκολα να αποδράσεις, εάν είσαι αποφασισμένος να κάνεις κακό. Αλλά μην νομίζεις, ότι μπορεί ο καθένας να κάνει κακό τόσο εύκολα.

    Για παράδειγμα στην «απόδραση των 11» δεν τραυματίστηκε κανείς.

    Αρκετή ώρα γινόταν μάχη στις φυλακές Τρικάλων, αλλά δεν πλησίασε κανένας.

    Οι Αλβανοί πυροβόλησαν αρχικά τον φρουρό στο φυλάκιο κι αργότερα πυροβολούσαν μόνο για να μην ρίξουν οι φρουροί σε αυτούς που πήδαγαν την μάντρα. Μισή ώρα πυροβολούσαν.

    Πού ήταν η αστυνομία των Τρικάλων; Μόνο αν βρουν κανέναν δεμένο, τον πεθαίνουν στις κλωτσιές και στα βασανιστήρια.

    Μετά τις μεγάλες αποδράσεις υπήρξαν βασανιστήρια κρατουμένων;

    Με την κυριολεκτική έννοια του όρου δεν γίνονται πια τόσα πολλά βασανιστήρια. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί τρόποι να βασανίσεις έναν άνθρωπο.

    Έχουν μπει πολλές φορές μέσα τα ΕΚΑΜ, έδεσαν κάποιους ανθρώπους και τους έδειραν για να τους σπάσουν τον τσαμπουκά.

    Φαντάσου τώρα να μπει μια ομάδα είκοσι ατόμων σε ένα κελί που χωράει δυο. Και όλα αυτά γίνονται παρουσία εισαγγελέα.

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη ντροπή. Στοχεύουν συγκεκριμένους κρατουμένους, όπως για παράδειγμα εκείνους που προσπαθούν να αποδράσουν ή είναι «δραστήριοι» μέσα στη φυλακή .

    Η κατάσταση στις φυλακές είναι πολλά χρόνια στο κόκκινο.

    Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση, ότι οι κρατούμενοι δεν προχωράνε σε μια σθεναρή αντίσταση.

    Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαφορετικές φυλές που υπάρχουν μέσα στη φυλακή.

    Stefanakos

    Αυτές οι φυλές έχουν αρχηγούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εκάστοτε κατάσταση, για αυτό και δεν υπάρχει μια οργανωμένη αντίδραση.

    Βέβαια, το να κάψουμε τις φυλακές, δεν μας κάνει καλό, γιατί εκτός του ότι καίμε τον εαυτό μας, η κοινωνία θα στραφεί εναντίον μας.

    Ο μόνος τρόπος πίεσης είναι η δημιουργία κάποιων προβληματισμών στην κοινωνία. Αλλά ζούμε σε μια εποχή που τίποτα δεν προκαλεί εντύπωση.

    Υπάρχει μια γενικευμένη απάθεια. Είναι κάτι έτοιμο να εκραγεί, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει τίποτα.

    Όπως και η πρόσφατη απεργία πείνας στις φυλακές δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι αδίστακτη.

    Έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος είναι η πολιτική επιβίωση, η εξυπηρέτηση των ημετέρων και η οικονομική διαφθορά.

    Το πολιτικό σύστημα έχει ξεκάνει τον ελληνικό λαό και δεν αντιδρά κανείς. Ποιος λοιπόν, θα ενδιαφερθεί για την απεργία των κρατουμένων;

    Και πες, ότι πέθαιναν 10-20 φυλακισμένοι. Ποιος πιστεύεις, ότι θα αντιδρούσε;

    Σε αυτό βέβαια συνετέλεσαν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που δείχνουν μια πλαστή εικόνα του κόσμου. Σαφώς και κανένα δεν αναφέρθηκε στην απεργία πείνας των φυλακισμένων.

    Είχα αρκετούς φίλους δημοσιογράφους, οι οποίοι τώρα προκειμένου να διατηρήσουν την θεσούλα τους, έχουν χάσει κάθε ίχνος δεοντολογίας και αυτοσεβασμού. Εξυπηρετούνται από το σύστημα, για αυτό και το στηρίζουν.

    Σε περιπτώσεις που αφορούν δίκες και φυλακισμένους, υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση.

    Και στη δική μου ζωή, σε δικογραφίες για παράδειγμα που με αφορούν, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, από αυτή που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.

    Βασίλης Στεφανάκος
    Βασίλης Στεφανάκος

    Όλα όσα μου έχουν αποδοθεί κατά καιρούς είναι καθ’ υπερβολήν εκφράσεις. Το να διαβάζεις, να σκέφτεσαι και να προσαρμόζεις την συμπεριφορά σου, είναι ένας ωφέλιμος τρόπος ζωής.

    Έχω συνηθίσει να λένε για μένα διάφορα. Εγώ πάντα ήμουν αριστερός. Έζησα την χούντα ως παιδί. Πάντα έλεγα αυτά που λέω.

    Απλά μέσα στη φυλακή αυτά τριγυρνάνε μέσα στο μυαλό μου λίγο παραπάνω.

    Στην φυλακή σαφώς και δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχουν κρατούμενοι πολλών ταχυτήτων. Με λύπη πιστεύω, ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να βγουν ποτέ έξω από την φυλακή.

    Είναι ακατάλληλοι για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα οι βιαστές και οι παιδεραστές. Αλλά αυτοί, να ξέρεις, στην φυλακή περνάνε καλύτερα από όλους. Καθώς οι περισσότεροι έξω ήταν γραφιάδες, εδώ μέσα τοποθετούνται σε ιδιαίτερες θέσεις.

    Η πλειοψηφία είναι άνθρωποι χωρίς αρχές, υποτακτικοί, γι’ αυτό και χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Μόνο αν πέσουν σε «λάθος» πτέρυγα, τρώνε ξύλο.

    Ακούς τι λέει από τα μεγάφωνα; Σε 10 λεπτά διακοπή νερού. Μαζεύουμε νερό σε μπουκάλια, κουβάδες και σκάφες.

    Τον χειμώνα η καινούρια πτέρυγα πλημμυρίζει από τις βροχές κι εμείς δεν έχουμε νερό. Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι στις φυλακές Δομοκού δεν έχουμε γιατρό. Είμαστε 700 άνθρωποι εδώ και δεν υπάρχει ένας γιατρός.

    Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται από μια νοσηλεύτρια. Γι’ αυτό και πολλοί πεθαίνουν εδώ μέσα. Ξέρεις, πώς είναι τα κελιά; Φαντάσου πέντε άτομα να αναγκάζονται να μείνουν στην κυριολεξία σε μια τουαλέτα με τρία κρεβάτια.

    Έχω περάσει από τις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Λάρισας, Δομοκού και από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Κορυδαλλός είναι δύσκολη φυλακή, γιατί υπάρχει υπερπληθώρα κρατουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνωρίζουν από φυλακή.

    Δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν, είναι φοβισμένοι, δεν ξέρουν τους κανόνες συμπεριφοράς.

    Βασική αρχή είναι να μην ενοχλείς. Υπάρχει και το νοσοκομείο, αστεία υπόθεση. Υπάρχει και ένα ιατρείο για 2.500 κρατουμένους. Και πρέπει να προσέχουμε, μήπως κολλήσουμε καμιά αρρώστια, ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS και σαπίσουμε εδώ μέσα. Είναι και η θλίψη και η στενοχώρια που μας κυνηγά.

    Ποια είναι η σχέση σας με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους; Τι οδήγησε στην άγρια δολοφονία του σωφρονιστικού Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου και στον μετέπειτα ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του δράστη;

    Με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν έχουμε ουσιαστικές διαφορές και μάλιστα οι ζωές μας ταυτίζονται σε κάποιο βαθμό. Όταν ωστόσο, μιλάς και δεν σε ακούνε, όταν θέλεις να πεις κάτι και δεν σε υπολογίζει κανείς, τότε έρχεται η ώρα της οργής και της απόγνωσης. Δεν γνώριζα προσωπικά τον κρατούμενο.

    Από ό,τι κατάλαβα, τον κορόιδευαν. Έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί, έπρεπε να είχε πάρει άδεια και δεν του έδιναν τίποτα από όλα αυτά.

    Λένε για τις φυλακές Μαλανδρίνου, ότι είναι τρόπον τινά μαγαζί.

    Πληρώνεις για να κάνεις την δουλειά σου. Επομένως, έχασε τα λογικά του για λίγο και έκανε, αυτό που έκανε. Από εκείνη την στιγμή τον έδερναν μέχρι που πέθανε. Τον έδερναν από την στιγμή που άφησε το μαχαίρι.

    Τον έδειραν οι σωφρονιστικοί, τον έδειραν αυτοί που τον μετέφεραν στην Άμφισσα, μετά στη Λαμία, τον έδερναν σε όλη τη διαδρομή. Ε, δεν άντεξε, έσκασε.

    Τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα, αλλά δεν είναι πλέον καθημερινά, όπως παλιά. Ξύλο και βέβαια πέφτει.

    Η νέα γενιά σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι πιο προσεκτική. Φοβούνται και καλά κάνουν. Επέλεξαν να κλειδώνουν ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουν, εάν είναι ένοχοι ή όχι.

    Οι εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των σωφρονιστικών απλά μας εκνευρίζουν. Είναι άδικο αυτό που κάνουν, γιατί έτσι κόβουν τα επισκεπτήρια και επιδεινώνεται η κατάσταση στις φυλακές.

    Η απεργία αυτή δεν προσφέρει τίποτα κι εξυπηρετεί μόνο το Υπουργείο.

    Γίνεται για συνδικαλιστικές σκοπιμότητες και για διαχείριση της έλλειψης προσωπικού.

    Εξαιτίας της υποστελέχωσης οι σωφρονιστικοί δεν μπορούν να πάρουν τις άδειές τους. Έτσι, προχωρώντας σε δήθεν απεργία μπορούν να φύγουν τις ημέρες που δικαιούνται.

    Θα μου πεις δυο λόγια για το δικαστικό σύστημα;

    Γενικά οι δικαστές έχουν μια τιμωρητική αντίληψη, γι’ αυτό και οι ποινές στην Ελλάδα είναι οι βαρύτερες στον κόσμο.

    Αυτό βέβαια, πηγάζει από τη διαφθορά και διαφθορά δεν είναι μόνο να πληρώνεται ένας δικαστής, αλλά να εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες ή να θέλει να είναι αρεστός σε μερικούς. Το δικαστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο.

    Ωστόσο, οφείλω να πω, ότι προσωπικά, αν και προσπάθησα, δεν κατάφερα να πληρώσω κανέναν.

    Οι δικαστές έχουν μια τεράστια εξουσία και δεν δείχνουν την ανάλογη υπευθυνότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν και καλοί δικαστές. Δικαστές που είχαν το σθένος να με αθωώσουν, όταν όλοι με είχαν για ένοχο. Αλλά αυτοί είναι λίγοι.

    Για παράδειγμα, εδώ και δυο χρόνια έπρεπε να έχω πάρει άδεια, αλλά φοβούνται και δεν μου την δίνουν.

    Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι «η άδεια δεν θα με ωφελήσει».

    Πρόκειται για κάτι δειλά ανθρωπάκια που επειδή ήταν καλοί μαθητές, τους έκαναν εισαγγελείς ή δικαστές και απόκτησαν ξαφνικά εξουσία.

    Αλλά είναι και φοβητσιάρηδες. Όπως πολύ άδικα τιμώρησαν τους εισαγγελείς για την άδεια που έδωσαν στον Χριστόδουλο Ξηρό.

    Ο Ξηρός έπρεπε να βγει με άδεια. Όλοι εν δυνάμει είναι ύποπτοι φυγής. Τι φταίνε οι εισαγγελείς;

    Η σχέση σου με τον Χριστόδουλο Ξηρό και άλλους κρατούμενους όπως ο Παναγιώτης Βλαστός, ο Αλκέτ Ριζάι ή ο πρόσφατα συλληφθείς Νίκος Μαζιώτης;

    Από τα ηγετικά στελέχη της 17Ν μόνο ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι φιλαράκι μου.

    Είναι αριστερός και λαϊκός αγωνιστής. Προς τιμή του, αποφάσισε, ότι δεν μπορεί να ανέχεται πλέον αυτές τις αδικίες και ότι θέλει να είναι ελεύθερος. Δεν δέχεται να είναι φυλακή.

    Αποφάσισε να μην αράξει, γι’ αυτό και δεν γύρισε πίσω. Αυτό δεν είναι απόδραση, είναι παραβίαση των όρων της αδείας του. Δεν είναι επικίνδυνος για την κοινωνία.

    Περισσότερο επικίνδυνοι είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος που προσπαθούν με κάθε τίμημα να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους. Υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα εγκληματικής οργάνωσης από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει;

    Το ίδιο φίλος μου είναι και ο Παναγιώτης Βλαστός, τον οποίο θεωρώ το καλύτερο παιδί του κόσμου.

    Στην απόδραση βέβαια – δυστυχώς – την πάτησε. Πιστεύω, ότι και αυτός έχει δικαστεί άδικα. Δεν είναι Παναγία, αλλά ένα άδικο σύστημα μόνο άδικα μπορεί να σε αντιμετωπίσει.

    Ο Αλκέτ Ριζάι έχει φάει δυο ισόβιες σε μια υπόθεση, στην οποία δεν είχε καμία εμπλοκή. Και το ξέρω, γιατί ήμασταν συγκατηγορούμενοι.

    Έχει δικαστεί άδικα. Δεν θέλω να μιλήσω περαιτέρω για εκείνον. Καλά λόγια δεν έχω να πω, κακά λόγια δεν θέλω να πω.

    Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Μαζιώτη, αλλά σαφώς τον καταλαβαίνω, γιατί έχω υπάρξει κι εγώ κυνηγημένος. Τον μετέφεραν μακριά για να μην είναι κοντά στους Πυρήνες.

    Τι νόημα έχει αυτό;

    Νομίζουν, ότι χρειάζεται να κοιμηθείς μαζί με κάποιον για να συνωμοτήσεις; Ένα λεπτό χρειάζεται η συνωμοσία. Μετά γίνεται παρέα.

    Με τους Πυρήνες της Φωτιάς γνωρίζεσαι;

    Έχω γνωρίσει στη φυλακή του Κορυδαλλού τα παιδιά από τους Πυρήνες της Φωτιάς και τους θεωρώ φίλους μου.

    Είναι υπέροχοι νέοι άνθρωποι – έντιμοι και ηθικοί – και θα έπρεπε να ζουν έξω στην κοινωνία.

    Το σύστημα σαφώς αδίκησε αυτά τα παιδιά. Είναι εκείνοι που αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να δείξουν με τον συμβολισμό των πράξεών τους, ότι το σύστημα δεν είναι παντοδύναμο.

    Σαφώς, το σύστημα δεν φοβάται κανέναν, γιατί έχει περιχαρακώσει την ασφάλειά του με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

    Πενήντα κουβαλάνε τον κάθε κερατά. Απολύουν τους πάντες, αλλά προσλαμβάνουν συνέχεια αστυνομικούς.

    Όποιον περισσεύει, τον κάνουν αστυνομικό. Το σύστημα χρησιμοποιεί, όποιον αντιδρά σαν δικαιολογία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

    Για τους Χρυσαυγίτες που είναι προφυλακισμένοι, τι πιστεύεις;

    Η φυλάκιση των χρυσαυγιτών είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Δεξιάς. Είναι ακριβώς, όπως τα είπε ο Μπαλτάκος.

    Είδαν, ότι τα «ξαδέρφια» τους άρχισαν να παίρνουν δύναμη και βρήκαν έναν τρόπο χωρίς να καταδικάσουν τις ιδέες τους, να καταδικάσουν τις πράξεις.

    Θα μπορούσαν να ψηφίσουν ένα νόμο που να απαγορεύει το ναζισμό. Γιατί δεν το έκαναν; Μας κοροϊδεύουν με παραμύθια.

    Οι χρυσαυγίτες δεν είναι μέσα στη φυλακή. Είναι σε καβάτζες. Στη φυλακή Δομοκού έχουμε μόνο έναν χαζούλη.

    Ποιος ο λόγος να πειράξεις έναν βλάκα; Θα τον πείραζα, μόνο εάν σήκωνε κεφάλι.

    Αλλά αυτός μοιάζει με φοβισμένο παιδάκι και μάλιστα βρίζει την Χρυσή Αυγή. Τα μεγάλα κεφάλια είναι σε ειδική πτέρυγα και ζουν μια άλλη ζωή σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, στο οποίο δεν υπάρχουν άλλοι κρατούμενοι. Είναι μόνοι τους.

    Αυτή δεν είναι ζωή κρατούμενου.

    Τελικά υπάρχουν VIP κρατούμενοι;

    Τι σημαίνει VIP κρατούμενοι; Αυτό είναι δημιούργημα των δημοσιογράφων.

    Έλα να δεις τα κελιά μέσα στην υγρασία, πέφτουν σοβάδες, η τουαλέτα είναι στο κεφάλι του άλλου και μέχρι χτες είχαμε ψυγεία από φελιζόλ.

    Οι επώνυμοι κρατούμενοι γυρνάνε με τις κλούβες σε όλες τις φυλακές. Ακόμα και στην ΣΤ’ πτέρυγα του Κορυδαλλού που είναι όλοι οι πλούσιοι, δεν είναι VIP.

    Απλώς βλέπουν λίγο παραπάνω την οικογένειά τους και τους δικηγόρους τους σ’ ένα χώρο γεμάτο παπάδες.

    Αυτό συνιστά VIP τρόπο ζωής; Δεν νομίζω. Βέβαια, έχουν την πολυτέλεια να μην κοιμούνται με άλλους τέσσερις μαζί.

    Το οργανωμένο έγκλημα δρα μέσα στις φυλακές;

    Σαφώς και υπάρχει οργανωμένο έγκλημα και κάποιοι φυλακισμένοι όσο μπορούν «δραστηριοποιούνται».

    Και βέβαια υπάρχουν και ναρκωτικά μέσα στις φυλακές. Αλλά δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ.

    Η ίδια υπηρεσία δίνει τα ναρκωτικά. Εάν μας έπιαναν έξω με ένα τέτοιο χάπι, θα πηγαίναμε για κατοχή ναρκωτικών. Εδώ μέσα μας δίνουν τα ηρεμιστικά με τις χούφτες.

    Θέλεις να πεις κάτι τελευταίο;

    Ο κόσμος έξω περνάει τρομερά δύσκολα. Αλλά δεν αρκεί μόνο να πηγαίνουν οι άνθρωποι να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια και μετά να έχουν και απαιτήσεις. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

    Πρέπει να αντιδράμε, να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε διαρκώς. Είναι δυνατόν, να αρκούν μόνο οι εκλογές;

    Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι συντηρητικό και απαθές. Μέχρι να ξεσπάσει.

    Η στιγμή βέβαια αυτή θα αργήσει, γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Είναι δυνατόν να μην έχεις να φας και να κάθεσαι ακόμα στον καναπέ σου;

    Μέσα στη φυλακή, όσο προσέχω το μυαλό μου, μια χαρά είμαι. Αλλά, όποιος τολμήσει να με προσβάλει, θα τον τσακίσω, όπου τον βρω.

    Εδώ, έχω αρκετούς φίλους. Αλλά γενικά δεν είναι αυτοσκοπός μου να τα έχω καλά με όλους. Δεν μου καίγεται καρφί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ