• Ελλάδα

    Έκλεισε η συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση – Τι περιλαμβάνει το staff level agreement

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών για την γ΄ αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν και επετεύχθη συμφωνία.

    Όπως είπε «έκλεισε το staff level agreement». Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε ο στόχος του υπουργού Οικονομικών να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας μαζί του το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με το κουαρτέτο.

    Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έπειτα και από τις δηλώσεις Τζέρι Ράις ότι το Ταμείο επιθυμεί πρώτα διευθέτηση του χρέους για να κάνει την δική του αξιολόγηση, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Πρώτα πρέπει να δούμε εάν θα είναι εντός ή εκτός προγράμματος το ΔΝΤ».

    Είπε ακόμη ότι «είναι πάγια θέση του ΔΝΤ η διευθέτηση του χρέους».

    Στο σφυρί τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

    Την Παρασκευή το υπουργείο Ενέργειας και οι δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέσα στο 2018 , μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει market test για την αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας θα είναι και η διασφάλιση θέσεων εργασίας στις μονάδες. Πάντως ο κ. Σταθάκης δεν ξεκαθάρισε για ποιο χρονικό διάστημα θα ισχύει αυτή η δέσμευση.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο και η διαδικασία της απόσχισης από τη ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

    Οικογενειακά επιδόματα

    Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «έκλεισε» και το πακέτο για τα οικογενειακά επιδόματα, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν, το 2018, 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς.

    Όπως σημείωσε, από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται κατά 40%. Επίσης, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται, ως εξής:

    Πρώτο παιδί από 40 ευρώ στα 70 ευρώ

    Δεύτερο παιδί από 80 ευρώ στα 140 ευρώ

    Τρίτο παιδί από 240 στα 280 ευρώ και για κάθε παιδί, μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ.

    Ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ εφέτος αυξάνεται στα 910 εκατ. ευρώ (αύξηση 40%). Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

    Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας. Μάλιστα, τόνισε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.

    Επί της ουσίας πρόκειται για αναδιανομή, καθώς καταργούνται από τους δικαιούχους  με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Οι δικαιούχοι λάμβαναν ως τώρα 500 ευρώ ανά τέκνο σε ετήσια βάση.

    Το non paper του Μαξίμου:

    Παραμένει ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ

    Σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί. Η διαπραγμάτευση για την παραμπνή του χαμηλού συντελεστή στα 32 νησιά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018, αναμένεται πάντως να κλείσει πριν το τέλος του μήνα.

    Στόχος είναι στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί και επίσημα η γ’ αξιολόγηση.

    Oι δηλώσεις Τσακαλώτου για αγορά εργασίας, ΦΠΑ και δ’ αξιολόγηση

    Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

    Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ’ αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ