• Ελλάδα

    Το συμβολικό μήνυμα Τσίπρα από το Καστελόριζο (και ένα μήνυμα που δεν έστειλε ποτέ)

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Όταν διέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα στο Καστελόριζο, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, κανείς δεν πίστεψε πραγματικά ότι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στο ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός είναι για να εγκαινιάσει μία νέα μονάδα αφαλάτωσης, όπως είναι η επίσημη εκδοχή. Προφανώς, ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία – τόσο συμβολικό, με την παρουσία του στο Καστελόριζο, όσο και λεκτικό, με τις δηλώσεις που θα κάνει από το νησί.

    Και είναι λογικό ο Αλέξης Τσίπρας να αισθάνεται την ανάγκη να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα στους γείτονες, βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο, και την παραμικρή “σπίθα” να είναι ικανή να προκαλέσει… ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το παραδέχθηκε μάλιστα με μία ασυνήθιστη δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ότι βρισκόμαστε σε έναν “ακήρυχτο πόλεμο” στο Αιγαίο. Τα περιστατικά είναι πλέον πάρα πολλά: η παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, ο θάνατος του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, μετά από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, το αλαλούμ με τις σημαίες σε ελληνικές βραχονησίδες, το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη νησίδα Ρω, οι εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά για γεγονότα του παρελθόντος και για “γκρίζες ζώνες”, όλα αυτά ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση.

    Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο προφανώς και είναι ένα σωστό μήνυμα προς την Τουρκία. Ότι εκεί που κάποιοι βλέπουν “γκρίζες ζώνες” υπάρχουν ελληνικά εδάφη, και ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει κάθε γωνιά της εφόσον αυτό χρειαστεί. Πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιδιώξει να ρίξει λάδι στη φωτιά με εμπρηστικές δηλώσεις, καθώς γνωρίζει πως η κλιμάκωση της έντασης δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Αρκεί άλλωστε η παρουσία του στο Καστελόριζο για να περάσει το επιθυμητό μήνυμα. Γιατί εξ ορισμού η παρουσία ενός πρωθυπουργού από μόνη της αποτελεί ένα συμβολικό μήνυμα.

    Ένα τέτοιο συμβολικό μήνυμα θα μπορούσε να έχει στείλει ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στην κηδεία του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ενός πιλότου που έπεσε στο καθήκον, προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση σε όλους τους Έλληνες. Αν ο πρωθυπουργός ήταν παρών στην κηδεία, θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα μήνυμα ομόνοιας και εθνικής ομοψυχίας προς τους Έλληνες, ένα μήνυμα στήριξης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί στην κηδεία. Κι όμως: ίσως η παρουσία του στην κηδεία του πιλότου να ήταν ακόμα πιο ισχυρή συμβολικά από τη σημερινή του παρουσία στο Καστελόριζο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο νεαρός που ύψωσε τις σημαίες στις βραχονησίδες: «Το κάναμε προς τιμήν του Γιώργου Μπαλταδώρου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τσίπρας-Γιούνκερ: Επισκέψεις σε Ευρωκοινοβούλιο και ελληνική Βουλή αντίστοιχα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στην ολομέλεια της Ευρωβουλής η καταχρηστική κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών



    ΣΧΟΛΙΑ