• Ελλάδα

    Πώς προετοιμάζεται από τώρα η ΝΔ για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

    μητσοτακης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η επικράτηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές, παραμένει αναμφίβολα ο κύριος στόχος της Νέας Δημοκρατίας. Όμως το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπει ακόμα πιο μακριά, κάνοντας ήδη σχέδια για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες δρομολογούνται για το φθινόπωρο του 2019 και οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών.

    Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: θα είναι ακόμα εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Ή θα έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των προβλημάτων της και θα έχει οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει μία νέα κυβέρνηση, πιθανότατα με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Στη ΝΔ ποντάρουν στο δεύτερο σενάριο, και δεν το κρύβουν: εδώ και μήνες οι εκτιμήσεις στελεχών του κόμματος είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία, και γι’ αυτό στα γραφεία της ΝΔ βρίσκονται όλοι σε μία μόνιμη εκλογική ετοιμότητα, ώστε να μην βρεθεί κανείς προ εκπλήξεως όταν το… αναπόφευκτο συμβεί.

    Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι διαφορετικός αν η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση, και διαφορετικός αν είναι ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η βασική διαφορά είναι αυτή την οποία έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο καταργήσει την απλή αναλογική, και οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν με αυτό το σύστημα, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Πάντως, παρά το ότι έχουμε μπροστά μας περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει και τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται. Για το δήμο Αθηναίων μάλιστα τα ονόματα αυτά είναι ηχηρά: ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, εμφανίζονται ως πιθανοί διεκδικητές του αξιώματος. Ωστόσο, πηγές της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία και κανένα “χρίσμα”.

    Πέρα από τον δήμο Αθηναίων, κομβικής σημασίας για τη ΝΔ θεωρείται και η “ανακατάληψη” του δήμου Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Αττικής, με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητά μαι να εξετάζει αρκετούς υποψηφίους, όχι με αυστηρά κομματικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα τις ικανότητες των υποψηφίων.

    Είναι όμως σαφές πως είναι ακόμα νωρίς για να πει κανείς το οτιδήποτε για συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτό που διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο στη ΝΔ είναι η γενικότερη στρατηγική του κόμματος εν όψει των επικείμενων εκλογών, τόσο εθνικών όσο και αυτοδιοικητικών, και τα πρόσωπα θα βρεθούν στο δρόμο – ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας από Καστελόριζο: «Δεν ήρθα εδώ να κάνω διάγγελμα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Ο εθνικιστής Μπαχτσελί ζήτησε πρόωρες εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πιερ Μοσκοβισί: Τέλος τα μνημόνια για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ