• Ελλάδα

    Ο Τσίπρας οδεύει προς την… καθαρή έξοδο από την εξουσία


    Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και χθες στις δηλώσεις του από το Καστελόριζο και τη Ρόδο ότι η Ελλάδα οδεύει προς την “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, συνεχίζοντας το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πείσμα των πραγματικών δεδομένων που δείχνουν ότι η “καθαρή έξοδος” είναι στην πραγματικότητα μία διαρκής κηδεμονία με σκληρούς όρους.

    Αυτή τη φορά, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού συνέπεσαν με τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 δεν θα διαμορφωθεί στο 2,6%, όπως υπολόγιζε αρχικά το ΔΝΤ, αλλά στο 2%, κάτω και από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, που τοποθετείται στο 2,3%. Προφανώς, κάτι ανησυχεί το ΔΝΤ για να προχωρά σε μία τέτοια αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών του. Δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο τα παρουσιάζουν στο Μαξίμου…

    Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η αναθεώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ θα έχει και περαιτέρω συνέπειες. Βάσει της νέας του εκτίμησης, το Ταμείο αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για μείωση του αφορολογήτου και μείωση των συντάξεων από το 2019, και όχι από το 2020, και η επιβάρυνση αυτή θα έρθει να προστεθεί στα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που πρέπει να παρουσιάζει από φέτος η χώρα μας. Τι είδους “καθαρή έξοδος” είναι αυτή που συνοδεύεται από τέτοιες σκληρές δεσμεύσεις;

    Όλο και περισσότερο φαίνεται πια ότι αυτή η “καθαρή έξοδος” δεν έχει τίποτα το καθαρό, και το όλο αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού που κρύβει πίσω του τη βαριά “κληρονομιά” που αφήνουν πίσω τους τα μνημόνια, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι χάρη σε αυτήν την κυβέρνηση η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Προφανής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βελτιώσει το προφίλ του, σε μία περίοδο που η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι στο ναδίρ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

    Εκλογές το φθινόπωρο;

    Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι η ρητορική της “καθαρής εξόδου” στήνει ένα σκηνικό που… μυρίζει εκλογές. Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να τα παίξει όλα για όλα το ερχόμενο φθινόπωρο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στη λογική “τώρα ή ποτέ”, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί το κλίμα που η ίδια η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει εδώ και μήνες.

    Βέβαια, κάτι τέτοιο θα ήταν μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς η διαφορά που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις δεν αλλάζει έτσι εύκολα, και η δυσφορία των πολιτών (ακόμα και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) προς την κυβέρνηση δεν θα αναστραφεί μέσα σε λίγους μήνες. Θα ήταν ίσως πιο φρόνιμο για τον Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει με νύχια και με δόντια στην εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας. Όμως με τα προβλήματα για την κυβέρνησή του συνεχώς να αυξάνονται (οικονομία, εθνικά θέματα, ασφάλεια κλπ), ίσως να κρίνει ότι είναι καλύτερη μία… ηρωική έξοδος με πρόωρες εκλογές σε μία σχετικά καλή για τον ίδιο περίοδο, παρά μία αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες μετά από την κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, το αποτέλεσμα των εκλογών λογικά θα είναι η “καθαρή έξοδος” του ΣΥΡΙΖΑ από την διακυβέρνηση της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρχονται «ραβασάκια» από την Εφορία: Ποιους βάζει στο στόχαστρο τις επόμενες 15 μέρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι πρέπει να προσέξετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας: «Τα Ίμια είναι δικά μας»



    ΣΧΟΛΙΑ