• Ελλάδα

    Το μεγάλο φιάσκο της Αντωνοπούλου. Γιατί την άδειασε ο Τσακαλώτος με τις 12 δόσεις

    προσλήψεις

    Ράνια Αντωνοπούλου, τέως αναπληρωτής υπ. Εργασίας


    Ένα καλό πήγε να κάνει η Ράνια Αντωνοπούλου χθες, και της βγήκε… ξινό. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε χθες με χαρά, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι σύντομα όλοι θα μπορούν να πληρώνουν οποιαδήποτε φορολογική οφειλή τους σε έως και 12 δόσεις, με το φορολογικό βάρος να επιμερίζεται σε μικρότερες δόσεις και άρα να γίνεται κάπως πιο υποφερτό. Όμως το υπουργείο Οικονομικών την “άδειασε” πανηγυρικά λίγες ώρες αργότερα!

    «Τα δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προκαλώντας απορία για το πώς μέσα σε λίγες ώρες η ευνοϊκή ρύθμιση που εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός έγινε… καπνός. Μάλιστα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η κ. Αντωνοπούλου, αν και το υπουργικό της πόστο δεν έχει σχέση με το υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι και καμία… τυχαία: αφενός έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις με τους θεσμούς, και άρα κάτι θα γνωρίζει, αφετέρου είναι σύζυγος του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, και έχει καλή γνώση των οικονομικών.

    Με αυτά τα δεδομένα, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι υπήρξε τόσο άμεση και τόσο κατηγορηματική αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών, λες και η αναπληρώτρια υπουργός είχε ξεστομίσει κάτι εντελώς παράλογο ή εξωφρενικό. Μία αντίδραση που προφανώς φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την ίδια την κ. Αντωνοπούλου, η οποία θα πρέπει να εξηγήσει, τόσο στους πολίτες όσο και στο Μαξίμου, αν έκανε σκόπιμα την αναφορά αυτή ή επρόκειτο για κάποιο λάθος.

    Γιατί όμως ήταν τόσο έντονη η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ; Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, και δεν έχει καν συζητηθεί με τους δανειστές, αφού θα σήμαινε ότι μέρος των προϋπολογισθέντων εσόδων θα πήγαινε στο επόμενο έτος, και επομένως θα ήταν προβληματικό από δημοσιονομικής άποψης. Αντίθετα, συζητήσεις υπήρξαν για μία ενδεχόμενη αύξηση των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, από τρεις διμηνιαίες δόσεις σε έξι μηνιαίες, όμως η υποδοχή της ιδέας αυτής από τους πιστωτές δεν ήταν καθόλου “ζεστή”.

    Όμως αυτό που πραγματικά φαίνεται πως ενόχλησε το υπουργείο Οικονομικών είναι ο “χαριστικός” χαρακτήρας της εξαγγελίας της Ράνιας Αντωνοπούλου, το ότι δηλαδή παρουσιάστηκε ως μία παροχή, σε μία περίοδο όπου το κύμα των μερισμάτων που δόθηκαν αφειδώς τον Δεκέμβριο έχει πια παρέλθει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περνάει με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι “τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα”, εν όψει και της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που θα εισαχθεί στη Βουλή μετά τα Θεοφάνεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιστέρα Μπαζιάνα για Τσίπρα: Δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: O Νίμιτς καλεί Ελλάδα-ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο γρίφος των «αόρατων» πληρωμών μέσω e-banking και το σχέδιο για την «αποκάλυψή» τους



    ΣΧΟΛΙΑ