• Ελλάδα

    Κρίνεται σήμερα από το Εφετείο η μοίρα ενός από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Το Διοικητικό Εφετείο κρίνει σήμερα το πρώτο κυβερνητικό αίτημα για “πάγωμα” του ασύλου στον πρώτο από τους 8 Τούρκους που έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Παράλληλα προσδιορίστηκε σε χρόνο ρεκόρ η ημερομηνία συζήτησης της κύριας προσφυγής του υπουργού Γιάννη Μουζάλα. Στις 15 Φεβρουαρίου θα κριθεί αν θα ακυρωθεί ή όχι η πρώτη απόφαση χορήγησης ασύλου.
    Ενδεχομένως και σήμερα η πρόεδρος του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου να εκδώσει την απόφαση της στο αίτημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για χορήγηση προσωρινής διαταγής που θα οδηγήσει ξανά σε καθεστώς κράτησης τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
    Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής, με απόντα τον Τούρκο στρατιωτικό. Οι συνήγοροι  των δύο πλευρών κατέθεσαν τις απόψεις τους. Το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί παραστάτες του Υπουργείου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημόσιου συμφέροντος και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης ότι η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοντονής: Οι 8 Τούρκοι μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα αν το ζητήσει η Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ